Prati nas

Vijesti

Rupa u proračunu

Ministar financija Marić o rebalansu proračuna i mirovinama

Kaže, rebalans u ovom trenutku dovodi do deficita proračuna od osam posto BDP-a, odnosno gotovo 30 milijardi kuna.

Objavljeno

|

Zdravko Marić (screenshot: Al Jazeera)

Ministar financija Zdravko Marić novinarima je izjavio da procjenjuje da će pad prihoda ove godine biti nešto manji od originalno predviđenog. “Ne uljepšavam sliku, samo realno govorim”, izjavio je Marić te i podsjetio da je Vlada nedavno ublažila i projekcije gospodarskog pada u 2020. godini, na osam posto, s ranije planiranih 9,4 posto.

Upitan o rebalansu proračuna, kazao je i da će Ministarstvo zdravstva za podmirivanje obveza bolnica i ljekarni prema dobavljačima za lijekove dobiti 1,34 milijarde kuna, dok je dodatnih 200 milijuna kuna predviđeno za HZZO. Tko će u rebalansu izgubiti, saznat će se na sjednici Vlade već u četvrtak.

Kaže, rebalans u ovom trenutku dovodi do deficita proračuna od osam posto BDP-a, odnosno gotovo 30 milijardi kuna. Između ostalog, tu je osam milijardi plaćenog i ono što će se platiti po pitanju mjera pomoći gospodarstvu, 2,5 milijarde kuna se odnose na otpis poreza, no još puno veći iznos generira pad gospodarske aktivnosti, koji se reflektirao na pad prihoda, pojasnio je Marić.

Ipak, prema ministrovim riječima, mirovine su sigurne: “Odgovorno tvrdim, mirovine nijedan dan nisu bile niti će biti po znakom pitanja, kao i čitav niz drugih stavki.“

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.