Prati nas

Vijesti

Gorući problemi

Petrović: Prioriteti Vijeća su povećanje mirovina, novi model usklađivanja i obiteljske mirovine

Nadamo se da ono neće biti samo formalna priča nego da će se što prije raditi na ozbiljnim pitanjima s hitnim predznakom, kaže Petrović.

Objavljeno

|

Jasna A. petrović (screenshot: HTV)

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović uoči prve sjednice Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe izrazila je zadovoljstvo osnivanjem Vijeća. Kaže, nada se da će kao i do sada s resornim ministarstvom uspjeti riješiti sva otvorena pitanja. Petrovć je i izabrana za predsjednicu ovoga tijela.

“Umirovljeničke udruge i Sindikat umirovljenika pozdravljaju osnivanje Nacionalnog vijeća kao savjetodavnog tijela Vlade i nadamo se da ono neće biti samo formalna priča nego da će se što prije raditi na ozbiljnim pitanjima s hitnim predznakom jer 61 posto umirovljenika ima mirovine niže od hrvatske linije siromaštva”, istaknula Petrović.

“Povećanje mirovina, promjena modela usklađivanja i promjena modela obiteljskih mirovina neki su od prioriteta koje će se naći na sjednicama Nacionalnog vijeća”, rekla je Petrović.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović umirovljenicima je čestitao njihov dan: “Naš interes i cilj je uspostaviti neku vrstu socijalnog dijaloga s umirovljenicima, što bi trebalo poboljšati i unaprijediti mirovinski sustav i sustav socijalne skrbi i svih onih sustava koji se brinu o starijima. Siguran sam da ćemo u konstruktivnom dijalogu doći do tih ciljeva i da ćemo relativno brzo imati nekakve konkretne rezultate”:

Ministar je dodao da je jedna od tema i Povjerenstvo koje se bavi sprječavanjem bolesti COVID-19 nad starijim osobama.

“Do sada smo imali pet sjednica. U ponedjeljak su izdali nove upute za socijalne ustanove koje pružaju smještaj starijim osobama i osobama s teškoćama. Regulirali smo posjete, izolaciju, radimo mjere za mentalno zdravlje zaposlenika i korisnike domova, ali i za sve starije osobe koje žive izvan domova. Pobrinut ćemo se da naši stariji dobiju najbolju skrb što se tiče epidemije”, rekao je epidemiolog Branko Kolarić o radu Povjerenstva za sprječavanje i suzbijanje epidemije bolesti COVID-19 nad starijim osobama i osobama iz drugih ranjivih skupina.

“Negiranje problema epidemije nam ne pomaže, povećat će broj zaraženih i samoizolacije i onda prouzročiti probleme u ekonomiji. Poštovanje mjera nije teško – držite distancu, nosite maske, ostanite doma, održavajte higijenu i slično”, zaključio je Kolarić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.