Prati nas

Vijesti

Karijera

U Njemačkoj najviše rade radnici stariji od 55 godina

Najnovije statistike pokazuju da zaposleni u Njemačkoj često rade i do 48 sati tjedno a u pravilu najdulje rade stariji zaposleni. I nedjeljom se radi više od očekivanog.

Objavljeno

|

Novi izračun penzije
foto: David Siglin/Unsplash

Za svakog desetog zaposlenog u Njemačkoj su prekovremeni radni sati pravilo. 9,7 posto zaposlenih radi više od 48 sati tjedno pri čemu prosječni radni tjedan traje 41 sat, proizlazi iz redovitog godišnjeg izvješća pod nazivom “Kvaliteta rada” što ju objavljuje Savezni ured za statistiku iz Wiesbadena, prenosi Deutsche Welle.

Zanimljivo je da se broj radnih sati povećava sa starošću zaposlenog, najviše na poslu ostaju oni u starosnoj dobi između 55 i 65 godina. To se objašnjava činjenicom da su mnogi stariji uposleni na vodećim pozicijama koje su, u pravilu, povezana i s duljim radnim vremenom.


Vjernost poslodavcu

Prema istim statistikama gotovo četvrtina zaposlenih u Njemačkoj redovito radi subotom, a 12,3 posto nedjeljom. To je, s obzirom na činjenicu da trgovine nedjeljom u Njemačkoj ne rade, iznenađujuće visok postotak. Najviše zaposlenih nedjeljom radi u poljoprivredi i gastronomiji.

Ovo istraživanje je pokazalo još jedan zanimljiv podatak vezan uz radni život u Njemačkoj. 2019. je 44,3 posto zaposlenih kod svog aktualnog poslodavca provelo najmanje deset godina što je, s obzirom na fluktuaciju na modernom tržištu rada i mobilnost, iznenađujući podatak.

U Europskoj uniji najdulje vjerni svom poslodavcu ostaju zaposleni u Grčkoj i Italiji gdje 55 posto zaposlenih kod jednog te istog poslodavca ostaje dulje od 10 godina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP