Prati nas

Show

Ljubav

Elizabeta i Filip proslavili su 73 godine braka; nije uvijek bilo lako, ali izdržali su

Zbog protuepidemijskih mjera, ove je godine izostalo veliko okupljanje obitelji, no objavljena je službena fotografija na kojoj slavljenički par u dvorcu Windsoru gleda čestitku koju su izradili praunuci princ George, princeza Charlotte i princ Louis.

Objavljeno

|

je li Elizabeta imala ljubavnika?
Elizabeta i Filip, službena fotografija povodom 70 godina braka kraljevskog para

Britanska kraljica Elizabeta i princ Filip proslavili su u 73. godišnjicu braka. Iako su se oženili iz ljubavi, njihov put nije bio bez uspona i padova, no čuvajući tradicionalne vrijednosti očuvali su i svoj brak.

Elizabeta (94) i Filip (99) vjenčali su se u londonskoj opatiji Westminster 20. studenoga 1947., dvije godine nakon kraja II. svjetskog rata. No nisu svi bili oduševljeni ovim brakom, budući da je Filip rođen kao Filip od Grčke i Danske dolazio iz razorene obitelji; majka mu je patila od psihičke bolesti, otac je pronašao drugu suprugu, a sestre su mu bile udane za njemačke plemiće koji su podupirali Hitlerov režim.

Filip se školovao u Velikoj Britaniji, a tijekom Drugog svjetskog rata sudjelovao je s Kraljevskom mornaricom u bitkama na Sredozemlju i Pacifiku. 1947. postao je britanski državljanin i odrekao se prava na prijestolja Grčke i Danske te je uzeo anglizirano majčino prezime Mountbatten.

Nakon što se odrekao grčke i danske krune, prešao je s grčkog pravoslavlja na anglikanstvo te je postao podanikom britanske krune. Krajem iste godine oženio se daljnjom rođakinjom princezom Elizabetom te je primio naslove vojvode Edinburgha, grofa Merionetha i baruna Greenwicha.

Filipovu ljubav prema provodu i lijepim ženama portretirala je i popularna Netflixova serija The Crown čiju su četvrtu sezonu jedva dočekali i hrvatski gledatelji. No stoička Elizabeta je uvijek znala zažmiriti na jedno oko, svjesna da zahtjevnu ulogu “druge violine”, čovjeka koji stoji uz kraljicu, ali nikada neće postati kralj, nije lako igrati.

“Hvala svima na lijepim željama za 73. obljetnicu braka kraljice i vojvode od Edingurgha”, objavila je Buckinghamska palača na Twitteru.

Zbog protuepidemijskih mjera, ove je godine izostalo veliko okupljanje obitelji, no objavljena je službena fotografija na kojoj slavljenički par u dvorcu Windsoru gleda čestitku koju su izradili praunuci princ George, princeza Charlotte i princ Louis.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.