Prati nas

Mozaik

Neumorna

Kuharica Budimirka (90) već 66 godina kuha u hotelu, hranu joj je hvalio i Tito

Objavljeno

|

Budimirka Buda Mladenović (screenshot: N1)

Budimirka Mladenović, sa svojih 90 godina i dalje je glavna kuharica u hotelu koji se nalazi pored manastira Sopoćani kod Novog Pazara. Buda, kako je svi znaju, nije ni slutila da će vrijeme od 1954. do danas provesti u kuhinji gdje je postala majstor za domaću kuhinju, javlja N1.

Buda inače više od 60 godina i živi u ovom hotelu, a njenu hranu probale su mnoge poznate osobe, među kojima je bio i Tito.

Budimirka Buda Mladenović nikada nije otišla iz Sopoćana, mjesta u kojem se i rodila prije 90 godina. Kao djevojka je ušla u kuhinju hotela, koja je, kako se kasnije ispostavilo, postala i njen život, ali i dom. Buda radi u hotelu od svoje 20. godine i to u dvije smjene. Od jutra kada uključi štednjak pa sve dok i posljednji gost ne ode. I tako punih 66 godina.

“Išla sam ranije pomagati i po sobama. Gdje god je nešto trebalo napraviti, išla sam. Uranim ujutro i pripremim teletinu i janjetinu i odem pomoći. A u kuhinji sam radila sve dok je bilo gostiju”, kaže Buda.

Iako je u mirovinu otišla prije dvadesetak godina, Buda i dalje priprema čuvenu teletinu na žaru. Kaže da nikada nije otišla na bolovanje, a u hotel su dolazili probati njene specijalitete mnogi državnici i diplomati. Njena jela pohvalili su Tito, Kardelj, Ranković. Dobivala je pisma od diplomata iz svih krajeva svijeta.

“Svaki je zadovoljan otišao. Šefovima bi se obično zahvalili, uz riječi da je hrana odlična. Nekada je ovo mjesto bilo baš sređeno. S tepisima i rezbarenim namještajem. A narod nije ni znao što je rezbarenje”, prisjeća se Budimirka.

Kako kaže, kulinarskom zanatu naučila je kuharica Moše Pijade, a ubrzo je počela sama eksperimentirati i pripremati specijalitete domaće kuhinje ovog kraja, poput proje, raznih pita, pogača, janjetine, teletine…

“Tražili su me i iz UN-a, Metropola… Svugdje su me tražili. Ali, nisam nigdje htjela otići. Tadašnji direktor mi je predložio da idem dva mjeseca u jedan hotel u Kraljevu, kako bih položila za kuharstvo. Nisam ni to htjela. Bila sam mlada i bojala sam se otići”, priča ova baka.

I tako godinu po godinu, desetljeće po desetljeće, hotel joj je postao jedina kuća. Iako je desetljećima bila šefica kuhinje i glavna kuharica, Buda je primala minimalnu plaću, jer nije imala nikakvu školu i vodila se kao nekvalificirani radnik. Takva joj je sad i mirovina, piše N1.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.