Prati nas

Vijesti

Krizna situacija

Ratni režim: Zagrebačke bolnice postaju jedna; ovako će to izgledati u praksi

Situacija je kao u ratu, moramo se prilagoditi i raditi na dobrobit pacijenata i održavanja sustava.

Objavljeno

|

Foto: Sandro Bura

Ravnatelji bolnica jučer su održali izvanredni sastanak s ministrom zdravstva Vilijem Berošem da bi dogovorili kako će bolnice nastaviti s radom u kriznim uvjetima, javlja Jutarnji list. KB Dubrava od jučer ne prima pacijente koji nisu COVID-pozitivni, bolesnike je razmjestila po drugim bolnicama.

“Svi smo složni oko dogovora. Plastično pojašnjeno, to će izgledati ovako: sve zagrebačke bolnice postaju jedna bolnica na više lokacija. Ministar Beroš je ravnatelj, a svi ostali su mu zamjenici. Međusobno se dijele sestre, doktori i aparatura prema potrebama, dakle svi smo u istom timu”, kaže jedan od sudionika sastanka.

“Situacija je kao u ratu, moramo se prilagoditi i raditi na dobrobit pacijenata i održavanja sustava. Sestre i liječnici iz moje ustanove idu u Dubravu, dio njih dolazi k nama i to je dobro. Jer osim COVID-pacijenata imamo i sva ona druga stanja i bolesti koje nisu prestale zbog COVID-krize. Primjerice, ako neurokirurg iz Dubrave sad tamo nema posla, imat će na Rebru ili u Vinogradskoj”, govori jedan od ravnatelja.

U što boljoj organizaciji pomoći će i zagrebačka Hitna pomoć koja od danas kod intervencija uvodi brze antigenske testove. Ako je pacijent COVID-pozitivan, dovest će ga u COVID-bolnicu, a ako nije, u nadležnu bolnicu prema mjestu stanovanja. Tako će se izbjeći trijaža na ulazu u bolnice i prevoženje pacijenata prvo u jednu pa prema potrebi u drugu bolnicu, piše Jutarnji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.