Prati nas

Vijesti

Nestrpljivo čekamo

Cijepe se liječnici i štićenici domova, a kada će na red doći obični građani?

Prikupljeni podaci s terena pokazuju da do sada nije bilo nuspojava, kazao je Capak.

Objavljeno

|

foto: CDC/Unsplash

Prvog dana cijepljenja Pfizerovim cjepivom protiv koronavirusa, cijepljena su 443 zdravstvena djelatnika i 1.711 stanovnika domova za starije. Podaci su to koje je objavio ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Upitan kada će cjepivo doći do ordinacija obiteljske medicine, Capak je odgovorio da se to neće dogoditi prije druge polovice siječnja. Do tada će, objasnio je, doći Modernino cjepivo koje u običnom hladnjaku može potrajati mjesec dana, dok se Pfizerovo mora potrošiti u roku pet dana od odmrzavanja.

Smatramo da će to značajno olakšati rad liječnicima obiteljske medicine”, objasnio je Capak. Bude li Hrvatskoj dostupno više cjepiva i bude li potrebe za tim, izvijestio je kako razmišljaju o planu da se organiziraju cjepna mjesta, odnosno cjepni punktovi, kao ii mobilni timovi specijalizanata.

Prikupljeni podaci s terena pokazuju da do sada nije bilo nuspojava, kazao je Capak dok je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić objavila da su među zdravstvenim osobljem u njenoj ustanovi zabilježena dva blaga slučaja.

“Bila su dva blaža osipa bez ikakvih posljedica u dvoje djelatnika. Jedan je bio unutar 15-ak minuta, a drugi nešto kasnije tako da još pokušavamo vidjeli je li nešto drugo utjecalo na pojavu osipa”, naglasila je Markotić dodavši da nije bilo drugih reakcija.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.