Prati nas

Zdravlje

Dobre vijesti

Lijek protiv korone je gotov, no do njegovog odobravanja dug je put

Imajući u vidu najnoviju euforiju oko cjepiva, gotovo se mogao dobiti dojam da je potraga za lijekovima za ljude koji su već ozbiljno oboljeli od COVID-a 19 bila znatno niže na listi prioriteta, kako istraživača tako i političara.

Objavljeno

|

foto: (Markus Spiske/Unsplash)

Farmaceutska tvrtka Formycon sa sjedištem u Bavarskoj je prije par dana iznenadila vijestima da blokator virusa korone koji je ta kompanija razvila pod nazivom FIB207 može u potpunosti spriječiti zarazu stanica, javlja Deutsche Welle.

Kao glavnu točku ulaska u ljudske stanice SARS-CoV-2 i drugi koronavirusi koriste ACE2 receptor na površini stanice. Upravo tu se aktivira Formyconov fuzijske bjelančevine za antitijela koje se efikasno vezuju za SARS koronaviruse.


Analitičar Damien Choplein (Kepler Cheuvreux) govori o “dobrim vijestima”. Takva “izvrsna zaštita” putem aktivnog sastojka, čak i od mutacija, trenutno ne postoji ni kod cjepiva niti drugih terapijskih antitijela u razvoju.

Opcija liječenja za teško bolesne

“To znači da pacijenti koji su teško oboljeli od bolesti COVID-19 i koji su u bolnici imaju mogućnost liječenja”, naglašava šef Formycona Carsten Brockmeyer u intervjuu za njemački javni servis tagesschau.de. “Za sada ne postoji lijek koji je dovoljno učinkovit za ove pacijente”, dodao je.

Formycon sada cilja na “brzo odobrenje njegovog lijeka u hitnim slučajevima”. Međutim, to “brzo” je relativno. Prvi razgovori s Europskom agencijom za lijekove EMA i američkim uredom za odobrenje lijekova FDA trebali bi se održati “početkom prvog kvartala 2021.”, objašnjava Brockmeyer. On se hitnom odobrenju nada početkom 2022. godine.

Pogrešno je vjerovati da takav lijek tada više neće biti potreban. Jer, bit će potrebne godine za cijepljenje 50 do 60 posto ukupne populacije širom svijeta. “Čak i za deset godina će postojati značajan broj ljudi koji nisu cijepljeni protiv bolesti COVID-19 ili koji će se ozbiljno razboljeti unatoč cijepljenju”, naglašava Brockmeyer. Za ove ljude trenutno ne postoje mogućnost liječenja. „Ali ako uspijemo smanjiti stopu ozbiljnih oblika bolesti COVID-19 virus bi bio mnogo manja prijetnja.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP