Prati nas

Vijesti

COVID-19

Markotić je objasnila što znači ‘novi soj’ i hoće li cjepivo na njega djelovati

Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom, kaže Markotić.

Objavljeno

|

Alemka Markotić (screenshot: HTV)

Hrvatska je zbog novog soja koronavirusa koji se pojavio u Ujedinjenom Kraljevstvu zatvorila zračni promet s tom zemljom. Što točno “novi soj” znači i koliko je opasan, komentirala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić.

“Nema još previše informacija dostupnih. Vidi se od rujna, vidimo da se drugi val razlikuje po svom intenzitetu po broju oboljelih i umrlih, da se ne može uvijek objasniti. Postoji cijeli niz čimbenika koji se trebaju uzeti u obzir”, rekla je Markotić.


Kaže, od početka listopada se dogodio značajan rast broja oboljelih i umrlih, a zabilježeno je nekoliko sojeva okarakteriziranih s dodatnim mutacijama. “U Walesu, Zapadnom Londonu i na još nekoliko mjesta su zabilježeni. Vidjelo se da je odvaja taj jedan klaster virusa, utvrđeno je da imaju određene mjutacije. Počela se analizirati ta mutacija i dosad se uspjelo vidjeti da jedan dio je odgovaran za brže vezivanje virusa”, pojasnila je naša istaknuta infektologinja.

To brže i jače vezivanje, kaže Markotić, definitivno je moglo posljedično dovesti do toga da se virus brže i učinkovitije širi, što je i zabilježeno: “Čini se da je kod ovog tipa virus RO puno brži. No, još uvijek se sve uzima s rezervom. Drugi dio je značajan a koji smo vidjeli, je određena mutacija koja bi mogla utjecati na imunološki sustav. Vidjelo se da dolazi do oslobađanja velikog broja upalnih parametara što sve dodatno pogoršava bolest,”

“Vjerojatno su se te mutacije dogodile u nekoliko osoba koje su imunosuprimirane, osobe čiji se imunološki sustav ne može boriti s virusom. I onda se može i više mjeseci detektirati virus, sa duljim boravkom virusa u organizmu postoji mogućnost da virus razvija određen promjene i mutacije koje mu omogućavaju da se adaptira. I vjerojatno se tako raširila ta varijanta virusa”, objasnila je Markotić.

Dodala je da je pitanje koliko će te mutacije utjecati na nove infekcije i učinkovitost cjepiva, no za sada nema indikacija da cjepivo neće djelovati i na nove sojeve virusa. “Koliko će postojeći ili neki novi soj utjecati, onako kako se događaju promjene u virusima, tako će i proizvođači mijenjati stvari u cjepivu”, zaključila je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP