Prati nas

Vijesti

Gradska groblja

Zagreb: U studenom 30 posto pokojnika više nego lani, Krematorij postavio rekord

Zbog konstantnog porasta zahtjeva za kremiranjem pokojnika, proizašla potreba za nabavom nove kremacijske peći pa je i kupljena. Nova kremacijska peć u upotrebi je od listopada 2020. godine,

Objavljeno

|

Povijest Mirogoja
Mirogoj (foto: Sandro Bura)

Slušateljica Radio Sljemena požalila se da se predugo čeka na termin kremiranja i ukopa pokojnika. Rekla je da su tjedan dana čekali kremiranje preminulog prijatelja, što psihološki nije lako izdržati.

U Gradskim grobljima tvrde da u studenom 2020. godine bilježe porast pokojnika od gotovo 30% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ističu da su bili primorani uvesti dodatne termine za ispraćaje na groblju Mirogoj i Miroševac jer su svi redovni termini popunjeni. Uveli su izvanredne termine u tjednu i subotama.

“Krematorij radi već treću subotu zaredom kako bi pospješili dinamiku izvršenja naših usluga. Primjerice, sa prosječno 5 – 7 ispraćaja dnevno na groblju Mirogoj i Miroševac, povećali smo kapacitet do maksimalno 11, uz dodatne termine subotom od 7 dodatnih ispraćaja na Mirogoju i Miroševcu. Ispraćaje na Krematoriju smo sa prosječno 8 povećali na 14 ispraćaja dnevno, uz dodatne termine subotama”, odgovoreno je Radio Sljemenu.

Zbog konstantnog porasta zahtjeva za kremiranjem pokojnika, proizašla potreba za nabavom nove kremacijske peći pa je i kupljena. Nova kremacijska peć u upotrebi je od listopada 2020. godine, a stajala je 2.507.399,00 kn + PDV, čime je povećan dnevni kapacitet broja kremiranih pokojnika za 15.

“Dnevno na dvije peći kremiramo 30 pokojnika u tri smjene. Instalacijom nove peći, u prijeko potrebni remont je otišla postojeća kremacijska peć te se završetak istog očekuje kroz dva tjedna. Remont je planiran na način da imamo raspoložive sve tri peći u trenutku kada iskustveno očekujemo najviše pokojnika, a to je u prosincu i siječnju. Sa sve tri peći, od sredine prosinca 2020. godine, naš dnevni kapacitet kremiranja biti će 45 pokojnika u tri smjene”, priopćili su iz Podružnice Gradska groblja.

Napominju kako je u studenom kremirano najviše pokojnika u povijesti Krematorija, točnije kremiran je 671 pokojnik. U studenom 2019. godine, bilo je 484 kremacije dok je ove godine u studenom zabilježeno 671 kremacija što je povećanje od gotovo 40%.

“Također, za usporedbu u studenom 2019. godine, izvršili smo ukop/ispraćaj 882 pokojnika dok je u studenom ove godine izvršen ukop/ispraćaj 1.141 pokojnika što je povećanje od 30%”, kažu iz Gradskih groblja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.