Prati nas

Vijesti

Korupcija i kriminal

Lažni vojni invalid ‘ubrao’ je 1,6 milijuna kuna mirovine. Tko mu je izdao nalaze?

Osnovano se sumnja da je na temelju neistinitog nalaza i mišljenja podnio tom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika zahtjev za ostvarivanje invalidske mirovine,.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici je 31. prosinca donijelo rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina rođenog 1972. godine zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo prijevare.

Naime, sumnja se da je 49-godišnjak od siječnja 1996. do rujna 2020. u Koprivnici i Zagrebu, ishodio da mu se izda nalaz i mišljenje Invalidske komisije nadležnog fonda mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika Hrvatske, prema kojem mu je kao hrvatskom branitelju utvrđena sto postotna invalidnost kao posljedica tjelesnog ozljeđivanja tijekom sudjelovanja u Domovinskom ratu.

No kako navodi DORH, to nije bila istina jer u Domovinskom ratu nije zadobio nikakve ozljede i kod njega ne postoji invalidnost uzrokovana tjelesnim ozljeđivanjem.

Osnovano se sumnja da je na temelju takvog neistinitog nalaza i mišljenja podnio tom fondu mirovinskog i invalidskog osiguranja radnika zahtjev za ostvarivanje invalidske mirovine, neistinito prikazujući da ispunjava sve uvjete za ostvarivanje prava na invalidsku mirovinu, u što su mu službene osobe fonda povjerovale, tako mu je kao vojnom osiguraniku priznato pravo na invalidsku mirovinu koja mu je isplaćivana do rujna 2020. godine.

Na opisani način je stekao protupravnu imovinsku korist u vidu nepripadno isplaćenih iznosa invalidske mirovine od ukupno više od 1.600.000,00 kuna, zaključio je DORH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.