Prati nas

Vijesti

Vibracije

Mišljenje stručnjaka: Zagreb se trese, u kakvoj je to vezi s potresima u Petrinji?

Moguće je da je taj glavni potres ‘okinuo’ rasjed koji je bio spreman za pucanje. Dakle, taj potres bi se dogodio s potresom iz Petrinje ili bez njega.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

U 9 sati i 19 minuta u Zagrebu je zabilježen slabiji potres, magnitude 2.7 prema Richteru s epicentrom u Remetama. Mnogi Zagrepčani su pomislili da je riječ o jačem potresu jer se, uz glasan zvuk, dosta osjetio. Razlog je za Radio Sljeme objasnio seizmolog Marijan Herak s geofizičkog odsjeka PMF-a.

“Doživljaj potresa bio je drugačiji u skladu s time gdje se dogodio. Dakle, dogodio se malo sjevernije od maksimirske šume. Znači, puno bliže središtu Zagreba od većine potresa koje smo od ožujka doživljavali. Zbog toga je, i zbog relativno male magnitude, trajao kratko. Kratki žestoki udar je osjetila većina. Bio je na dubini oko 8 km. On je jedan u seriji naknadnih potresa od potresa iz ožujka. Još smo tada govorili da će to trajati mjesecima, a možda i godinama. Nisam iznenađen da se dogodio”, kazao je Herak.

Kaže, nije sklon tome da se taj potres povezuje s potresima u Petrinji, no ipak dodaje: “Nije posve nemoguće da je direktni okidač bio onaj glavni potres iz Petrinje , reći ću odmah. Moguće je da je taj glavni potres ‘okinuo’ rasjed koji je bio spreman za pucanje. Dakle, taj potres bi se dogodio s potresom iz Petrinje ili bez njega. Samo, možda bi se bez potresa u Petrinji dogodio prekosutra, a ne danas. Ne bi ih povezivao. Sigurno nije potres iz Petrinje povećao opasnost za potrese u Zagrebu.”

Ovaj seizmolog upozorava da će se u Zagrebu potresi još neko vrijeme događati. “Prema slijedu događaja, ne vidim da se događa nešto nenormalno. I nadam se da će potresi za koji mjesec minuti. U statistici zagrebačkih potresa za sada nema ničega iznenađujućeg”, zaključuje Herak.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.