Prati nas

Mozaik

Tehnologija

Par bioničkih rukavica omogućio je maestru da ponovno zasvira

Maestro João Carlos Martins bio je jedan od najboljih interpretatora Bachove glazbe, sve dok ga bolest nije odvojila od obožavanog klavira.

Objavljeno

|

screenshot: João Carlos Martins/Youtube

Brazilski pijanist João Carlos Martins jedan je od najboljih svjetskih interpretatora Bachove glazbe. Njegov talent za glazbu otkriven je rano pa je smatran i čudom od djeteta, a u bogatoj karijeri svirao je na mnogim slavnim pozornicama.

No Martinsa je strašna tragedija odvojila od glazbe. Katastrofalna kombinacija ozljede tijekom jedne nogometne utakmice u dvadesetim godinama, potresa mozga nakon jednog uličnog napada i neurološka bolest s vremenom su doveli do gubitka funkcionalnosti u obje njegove ruke.

“Kao što vidite, ovdje u ruci uopće nemam mišiće. Ovi su mi prsti posve beskorisni. A što mogu odsvirati samo s jednim prstom? Ništa”, kaže Martins u video intervjuu za CNN.

Martins je prošao čak 24 operacije, ali niti jedna nije pomogla. Kako bi ipak ostao u glazbi, prebacio se na dirigiranje. No i 24 godine kasnije, čezne za svojim voljenim instrumentom – klavirom. Sve se promijenilo kad je upioznao industrijskog dizajnera Ubiratana Bizzaro Costu.

“Gledao sam Martinsov intervju na televiziji u kojem je kazao da svira samo s palcima. Pomislio sam kako mora postojati način da mu se pomogne”, kazao je Costa.

Napravio je par bioničkih rukavica u kojem je korištena i tehnologija koja se može naći u bolidima Formule 1. Tehnologija egzoskeleta (vanjskog kostura) omogućuje prstima da se savijaju i ispravljaju.

“Krenuo sam mu objašnjavati kako rukavice funkcioniraju, no on ih je odmah navukao i počeo svirati. Nije mu ni bilo važno kako funkcioniraju. Samo je svirao, svirao, svirao i nije prestajao.

“Ne mogu vam opisati taj osjećaj kad sam prvi put zasvirao. Nakon 22 godine opet sam sa svih deset prstiju mogao dotaknuti tipke. Te rukavce su sada kao dio mojega tijela”, kaže oduševljeni Martins.

Zahvaljujući bioničkim rukavicama, Bachova glazba ponovno odzvanja Martinsovim domom. “Ne možete ni zamisliti kako se sada osjećam. Ne možete ni zamisliti…”, kaže Martins dok mu se suze slijevaju niz lice. “Mrzim plakati, oprostite.”

Costa sada razmišlja kako proizvodnju ovakvih bioničkih rukavica podići na višu razinu. “Morate slijediti svije snove. A kad više ništa ne očekujete, onda snovi počnu slijediti vas”, kaže maestro Martins.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.