Prati nas

Vijesti

Richteri

Seizmolog Kuk o večerašnjem potresu: Događat će se narednih mjeseci

N1 također javlja kako prema prvim infomacijama nema većih šteta.

Objavljeno

|

Krešimir Kuk (screenshot: HRT)

“Večeras 6. siječnja 2021. godine u 18 sati i 1 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 5.0 prema Richteru, a intenzitet u epicentru VI-VII stupnja EMS ljestvice. Potres se osjetio u središnjoj Hrvatskoj”, objavila se Seizmološka služba.

“Mi smo upozoravali na ovo i realno je, nakon onog jakog potresa, očekivati nekoliko potresa jačine 5 ili 4. To će se događati narednih mjeseci i ova serija će trajati još neko vrijeme”, rekao je seizmolog Krešimir Kuk za N1.

“Kako živimo na seizmički aktivnom području ne možemo reći da će se tlo ikada potpuno smiriti. Kad prođe ova serija neće biti toliko potresa”, izjavio je Kuk.

Na pitanje koje se često postavlja, o povezanosti zagrebačkog potresa i ovog na Baniji, rekao je: “Ne postoji direktna veza ovih epicentralnih područja. Serija zagrebačkih potresa još traje, znatno se smanjila, i po učestalosti i jačini. Vjerojatnije je da neće biti jači potres, no nemoguće je sigurno tvrditi. Potresi se ne mogu prognozirati i nitko ne može sa sigurnošću reći da više jakih potresa neće biti.”

Kuk je također otkrio da je Vlada naručila dodatne instrumente za proučavanje potresa: “Dobili smo pomoć Vlade. Naručeni su instrumenti iz SAD-a. Ići će na šire epicentralno područje i pokušat ćemo registrirati s većom gustoćom instrumenata što se događa.”

N1 također javlja kako prema prvim infomacijama nema većih šteta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.