Prati nas

Vijesti

Promjena stava

Novi stav umirovljeničkih udruga: ‘Cijepite se prvim dostupnim cjepivom, sve ostalo je opasno’

a neki način način smo danas puno mirniji, jer smo vidjeli da je preuzeo odgovornost. Slažem se, svi se trebaju cijepiti s cjepivom koje je dostupno. Sve ostalo je u ovom trenutku strašno opasno, kaže predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Kad će umirovljenici dobiti 13. mirovinu?
Višnja Fortuna (foto: Sandro Bura)

Nakon razgovora s premijerom i ministrima umirovljeničke udruge i stranke dobile su nove informacije na temelju kojih su, čini se, ublažile stav oko cijepljenja starijih osoba s AstraZenecinim cjepivom.

Na tu je temu predsjednica Matice umirovljenika Hrvatske (MUH) Višnja Fortuna gostovala na javnoj televiziji u emisiji Otvoreno. Iz njenog se nastupa stječe dojam da su udruge uskladile svoje stavove s relevantnim znanstvenim stavovima i preporukama.

“U javnosti se stekla slika da su umirovljeničke udruge protiv AstraZeneca cjepiva i da preporučate umirovljenicima da se ne cijepe tim cjepivom. Je li to kriva interpretacija?” upitao je predsjednicu MUH-a voditelj Damir Smrtić.

Sve je bio samo dojam

“U zadnjih desetak dana umirovljenici su bili jako uznemireni. Ni sami nisu znali ni što ni kako. Različite su se informacije dobivale. Svi oni gledaju televiziju, čitaju i prate. Vidjeli su da ostale zemlje nisu cijepile AstraZenecom starije; neke od 55, a neke od 65 godina. Mislim da Švicarska nije cijepila nikoga s AstraZenecom. Tako da se stekao taj dojam”, kazala je Višnja Fortuna.

Dodaje, umirovljenici su najranjivija skupina: “Njima je najteže, pobolijevaju najviše. Da sve to smirimo, Sindikat umirovljenika Hrvatske i mi napisali smo otvoreno pismo Vladi, Stožeru, premijeru i predsjedniku. Naravno da je nakon toga nastala lavina od medija i svih naših udruga i umirovljenika. Nikada nismo rekli i nikada nećemo reći da se ne cijepe. Svi se moraju cijepiti što prije.”

Danas su puno mirniji

Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske u nedjelju su odaslale otvoreno pismo naslovljeno “Protiv cijepljenja starijih građana s AstraZenecom”. Stoga je voditelj od Fortune zahtijevao da se odredi prema tom cjepivu.

“Rečeno je da odu kod svojeg liječnika i da sami odaberu cjepivo. Što se AstraZenece tiče, nismo im mi tada ništa trebali govoriti. Oni su sami stekli svoje stavove. Na sastanku kod premijera bili su ministri Beroš i Aladrović. Nakon tog razgovora, čuli smo i nove informacije iz Svjetske zdravstvene organizacije. Na neki način način smo danas puno mirniji, jer smo vidjeli da je premijer preuzeo odgovornost. Slažem se, svi se trebaju cijepiti s cjepivom koje je dostupno. Sve ostalo je u ovom trenutku strašno opasno”, odgovorila je Fortuna.

Na pitanje hoće li se cijepiti s AstraZenecinim cjepivom i ima li problema s njim, Fortuna je zaključila: “Puno toga se promijenilo u jednom danu. Kod premijera se promijenilo. Sada kažemo da se cijepimo prvim dostupnim cjepivom, a kasnije se možemo nadocijepiti bilo kojim drugim cjepivom.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.