Prati nas

Vijesti

bake i djedovi

Papa Franjo utemeljio je Svjetski dan baka i djedova

Starije su osobe poput stabala koja i dalje donose plod; iako pod teretom godinā, mogu dati svoj poseban prinos za društvo bogato vrijednostima i za potvrđivanje kulture života.

Objavljeno

|

Od čega boluje papa Franjo?
Papa Franjo (foto: reynaldodallin/Pixabay

Papa Franjo utemeljio je “Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba”. Taj će se dan, svaku četvrtu nedjelju u srpnju, obilježavati u katoličkim zajednicama diljem svijeta u želji da se istakne važnost baka i djedova i njihova nezamjenjiva uloga u društvu.

“Svjetski dan baka i djedova i starijih osoba” papa Franjo (84) je nenadano proglasio u nedjelju u svom redovitom obraćanju. Papa je uvijek trećoj dobi posvećivao mnogo pozornosti te već više puta istaknuo bogatstvo koje u svijet unose bake i djedovi, a protiv mentaliteta koji bi ih htio smatrati samo teretom i isključiti ih iz društva.

“Starije su osobe poput stabala koja i dalje donose plod; iako pod teretom godinā, mogu dati svoj poseban prinos za društvo bogato vrijednostima i za potvrđivanje kulture života”, kazao je papa Franjo, prenosi Vatican News.

Inače, Katolička Crkva već ima Svjetski dan mira koji je papa Pavao VI. utemeljio 1967., zatim Svjetski dan mladih koji je papa Ivan Pavao II. ustanovio 1984. godine te Svjetski dan siromašnih uveden po zamisli pape Franje 2017. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.