Prati nas

Vijesti

Sumnje

Umirovljeničke udruge i stranke o cijepljenju AstraZenecom

Postavili smo pitanje zastupnicima hoće li oni napraviti kampanju cijepljenja, ali sa svojim roditeljima koje bi cijepili s AstraZenecom.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH), praćene s nekoliko umirovljeničkih stranaka, javnosti su predstavili stavove oko cijepljenja starije populacije cjepivom proizvođača AstraZeneca.

Podsjetimo, SUH i MUH su se među prvima pobunili protiv cijepljenja starijih od 65 cjepivom koje je trenutno najdostupnije i to zbog malog broja starijih ispitanika koji su sudjelovali u kliničkoj studiji.

“Nakon razgovora s premijerom nešto se postiglo. Ostajemo kod naših zahtjeva. Hrvatska je među rijetkima koja nastavljaju s cijepljenjem AstreZenece. Naravno, da bi Vladi odgovaralo da se umirovljenici ne udružuju na agendi koja nije draga”, kazala je šefica SUH-a Jasna Petrović.

Kaže i da protivljenje cijepljenju starijih Oxfordskim cjepivom ne znači da su generalno protiv cijepljenja. Navela su kako su tražili odgovornost Vlade, jer su odgovornost oko tog cjepiva prepustili epidemiolozima. 

“Postavili smo pitanje zastupnicima hoće li oni napraviti kampanju cijepljenja, ali sa svojim roditeljima koje bi cijepili s AstraZenecom. Mi ne možemo reći ljudima da se ne cijepe AstraZenecom, jer mi tu odgovornost ne možemo preuzeti na sebi. Mi možemo samo predložiti da kod docjepljivanja vide s čime se možete cijepiti”, kazala je Petrović.

Osim toga, umirovljenici su zatražili i COVID dodatak. “Tražimo da oni koji imaju mirovinu do 2.700 kuna dobiju dodatak od 150 eura. Oni koji imaju mirovine više od 2.710 kuna da dobiju 100 eura. To je oko milijardu kuna. Izgleda mnogo, ali kad pogledate zemlje u okolici onda ovo nisu cifre koje ne bi trebale biti problem. Nadamo se da ćemo ovaj dogovor riješiti do ožujka”, obrazložio je zahtjev predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.