Prati nas

Vijesti

Zagreb je najskuplji

Zagrebački pogrebnici upiru prstom u gradsko poduzeće: Zbog njih je pogreb skuplji 2.000 kuna!

Kako slučaj ne bi završio pred pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, pogrebnici traže da Gradska groblja Zagreb povećaju kvalitetu usluga, rade vikendom i blagdanom i uvedu veći broj rashladnih komora.

Objavljeno

|

Povijest Mirogoja
Mirogoj (foto: Sandro Bura)

Udruga pogrebnika od Grada Zagreba traži ukidanje monopolističkog ponašanja Holdingove podružnice Gradska groblja Zagreb koja upravlja s 28 lokacija u Zagrebu. Udruga tvrdi da je gradsko poduzeće protekle godine cijenu svojih usluga povećalo između 40 i 100 posto.

“Pogodio nas je virus, potresi, gospodarska kriza, a Groblja povećaju cijene usluga i po 80 posto ili 100 posto. Zbog njih je danas prosječan pogreb skuplji oko 2.000 kuna, a pokop u Zagrebu najskuplji u zemlji”, upozorio je Zoran Žic iz Udruge pogrebnika Grada Zagreba.

Uz to, udruga pogrebnika Grada Zagreba, koja okuplja 25 poduzeća, upozorava i na kršenje Zakona o pogrebničkoj djelatnosti, jer im Gradska groblja brane neke djelatnosti i tako sprječavaju tržišno natjecanje.

“Gradska groblja ne rade vikendom, a pogrebnicima brane prijevoz vijenaca i prodaju osnovnih urni, što je čista komercijalna djelatnost. Cijene usluga povećali su bez ikakvih razgovora i dogovora. Napravili su to nasilno, potpuno bez osjećaja za aktualnu situaciju”, kaže Žic.

Kako slučaj ne bi završio pred pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja, pogrebnici traže da Gradska groblja Zagreb povećaju kvalitetu usluga, rade vikendom i blagdanom i uvedu veći broj rashladnih komora. Također smatraju da, uz malo dobre volje, može doći do značajne korekcije cijena.

“Ne želimo više da nas ljudi napadaju da se bogatimo na nečijoj smrti, a istina je da su cijene povećala Gradska groblja Zagreb”, poručuje Udruga pogrebnika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.