Prati nas

Vijesti

Napad na udruge

Hrelja o COVID dodatku: Pregovori su neozbiljni, udruge ne smiju pristati na mrvice

Želim da izbore što je moguće više, kad su se već prihvatili tog teškog pregovaračkog posla, a ne da prihvaćaju mrvice, kaže Hrelja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja brani Plenkovićevu mirovinsku reformu. Na optužbe o nacionalizaciji drugog mirovinskog stupa odgovara da se negdje mora ulagati te da su reakcije oporbe - pretjerano dramljenje.
Silvano Hrelja, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika

Saborski zastupnik hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja u programu N1 televizije osvrnuo se na pregovore oko COVID dodatka umirovljenicima, a čija se isplata neslužbeno najavljuje za travanj.

“Na molbu novog predsjednika HSU-a inicirao sam platformu za pregovore oko COVID dodatka. Ponavljam, zamišljeno je da to bude socijalni dodatak. Da se onima koji primaju mirovinu do 2.500 kuna isplati jednokratno 2.500 kuna. Za one do 4.000 kuna tražili smo dodatak od 1.500 kuna. I da se za građane, bez dohodovnog cenzusa, na potresom pogođenom području isplati dva puta po 2.500 kuna”, objasnio je Hrelja.

Taj je prijedlog, navodi, iznio u Saboru, no nije zadovoljan daljnim procesom pregovaranja. “Taj je prijedlog na prvim pregovorima prepolovljen, a nakon toga nastao je tajac. Izašle su informacije da se pregovara, ali sve je to, na kraju krajeva, pokriveno velom tajne. Kao da se radi o pregovorima o nuklearnom razoružanju.”

“Nitko ne daje iz svoga džepa”

“Pregovarači s vladine strane kažu da stalnu ispituju mogućnosti. Ministar Marić uredno šuti i zagonetno se smješka. Predstavnik vlade u televizijskim emisijama kaže da su umirovljenici zadovoljni već samim tim što se uopće razgovara. Pa ne daje nitko svoj nov novac! Radi se preraspodjela onoga što je skupljeno u budžetu ili nešto što je obećano kao pomoć Europske unije. Mislim da proces trebao biti potpuno javan i potpuno transparentan te da se točno zna koji su kriteriji. Hoće li na kraju to biti prihodovni cenzus pa će s drugi strane izgubiti dopunsko zdravstveno osiguranje? Ima puno stvari o kojima treba javno govoriti”, kritičan je Hrelja.

“Potičem pregovarače i umirovljeničke udruge koje su se same uključile u taj proces da budu odgovorni, jer želim da izbore što je moguće više, kad su se već prihvatili tog teškog pregovaračkog posla, a ne da prihvaćaju mrvice”, navodi Hrelja pa upozorava i na pogodnu situaciju lokalnih izbora: „U ovim trenucima umirovljenicima akcije rastu, bez obzira koronu, njihovi glasovi su potrebno na lokalnim izborima. Neka izbore što je moguće više, a ne da idu na popuštanje i da uzmu mrvice sa stola. Tako se ne pregovara. Cijeli proces je neozbiljan i neodgovoran.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.