Prati nas

Mozaik

Konačno!

Ponovno se otvara kultno zagrebačko izletište Kraljičin zdenac

Nakon što je godinama zjapilo prazno i napušteno, omiljeno izletište ovoga ljeta kreće u nov život.

Objavljeno

|

Kraljičin zdenac/Instagram

Jedno od omiljenih izletišta Zagrepčana, Kraljičin zdenac, ponovno se otvara ovoga ljeta nakon što je godinama zjapio prazan i zapušten.

Birokratska zavrzlama zbog koje je Kraljičin zdenac bio zatvoren, piše Večernji list, napokon je završena. Desetak je godina, naime, kultno izletište na Medvednici vođeno bez odgovarajuće dokumentacije, sve dok 2016. restoranu nije stavljen ključ u bravu, a tadašnja je ekipa deložirana. Do lani su se vodili sudski sporovi i rješavali imovinskopravni odnosi između Grada i države, odnosno postupak povrata sukladno Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine. Drugim riječima, Grad nije bio vlasnik sve dok to nije riješeno, a sad kad je napokon raščišćeno, Kraljičin je zdenac spreman za nove posjetitelje.

Ponuda novog zakupca, Tea Karanušića, na javnom je natječaju proglašena najboljom i na njemu je sada da izletištu vrati nekadašnji sjaj i otvori ga za posjetitelje početkom ljeta. U planu ima, osim čišćenja i drugih pothvata koje izletište treba, urediti i dječje igralište s ljuljačkama i toboganima.

“Budući da sam ovdje odrastao, vidim i sam što ljudima treba kad se šeću Sljemenom. Nema sadržaja za djecu i na tome ću se bazirati. Postavit ćemo, naravno, i klupe za sjedenje, a sve će biti u klasičnom rustikalnom, odnosno drvenom stilu”, kaže Karanušić.

Kraljičin zdenac inače je snažan izvor pitke vode kod potoka Kraljevca. Na tom je mjestu u 19. stoljeću uređen izvor i okoliš, a grof Miroslav Kulmer prije Drugog svjetskog rata izradio je malo umjetno jezero, odnosno ribogojilište s lugarnicom. Karanušiću je, kaže, želja urediti i to jezero, koje se nalazi pokraj poznate kućice i koje je tijekom godina devastirano. Najprije ga planira očistiti od mulja te urediti šetnicu oko njega, a zatim obogatiti ribama te dovesti i patke.

Što se gastronomske ponude tiče, u Kraljičinom zdencu će na svoje doći svi ljubitelji lokalne kuhinje pa ćete se tako nakon šatnje ondje moći uživati u roštilju, štruklima, štrudlama i knedlama, purici s mlincima, krpicama sa zeljem, žgancima, tripicama, makovnjačama i orahnjačama.

“Uz roštilj, jela će se uglavnom bazirati na tradiciji i lokalnim proizvođačima. Voljeli bi da za pivo bude zadužena ekipa iz Medvedgrada i da imamo craft pivo, a na meniju planiramo istaknuti i od kojeg OPG-a dolaze namirnice. Volio bi da to bude jedna lijepa, topla priča i da Kraljičin zdenac ponovno postane mjesto na koje obitelji dolaze na izlet”, rekao je Karanušić za portal Dobra hrana. Sve novosti vezane uz izletište možete pratiti na Facebook stranici Kraljičin zdenac.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.