Prati nas

Mozaik

pitanje etike

Sa 64 godine rodila je blizance, sud ih je odmah oduzeo i smjestio u udomiteljsku obitelj

Španjolka Mauriciji Ibanez podvrgla se umjetnoj oplodnji i rodila u dobi od 64 godine.

Objavljeno

|

Mauricia Ibanez (screenshot: Quatro.com)

Jedna 69-godišnja žena izgubila je skrbništvo nad blizancima koje je rodila u dobi od 64 godine nakon što je najviši španjolski sud presudio da nije u stanju brinuti se o njima, piše Daily Mail.

Španjolski vrhovni sud potvrdio je 22. travnja 2020. presudu o oduzimanju djece koju je donio niži sud u Burgosu, utvrdivši da se žena o blizancima ne brine na ‘optimalan način’.

Presudom Vrhovnog suda u ponedjeljak privodi se kraju četverogodišnja pravna bitka Mauricije Ibanez, koja je rodila blizance – Gabriela i Mariju de la Cruz – 2017. nakon liječenja neplodnosti u Sjedinjenim državama.

Sud je utvrdio da su blizanci “bili u očito ranjivoj situaciji” zbog nemogućnosti majke da se o njima pravilno brine ili surađuje sa socijalnim službama. Odluka se temeljila na “procjenama stručnjaka”, a ne na dobi ili mentalnom zdravlju žene, rekao je sud, bez detaljnih obrazloženja.

Izvještaj koji je objavio Pokrajinski sud u Burgosu u vrijeme njihove prvobitne presude, kaže: “Elementi majčine osobnosti značajno su utjecale na psihosocijalni razvoj maloljetnika.”

Također se kaže da posebno brinu “nepostojeći” obiteljski odnosi, izolacija i nedostatak podržavajuće socijalne mreže. Blizanci, koji sada imaju četiri godine, udomljeni su ubrzo nakon rođenja 2017. godine.

Ibanez je potpisala sporazum sa socijalnim službama da će angažirati asistenta za pružanje 24-satne njege ako zaključi da će joj trebati pomoć u čišćenju i čuvanju djece, izvijestio je El Pais 2017. godine. Ali, samo 10 dana po povratku kući nakon što je nakon rođenja provela više od mjesec dana u bolnici, vlasti su odlučile da su blizanci “u opasnosti”.

“Otkako je otišla kući, multidisciplinarni tim prati napredak djece i svi njihovi izvještajiupućuju na to da blizance treba odgajati u drugačijem okruženju”, rekao je tada glasnogovornik socijalnih službi u Burgosu, dodajući da je ponovno spajanje majke sa svojom djecom u budućnosti mogućnost koja svakako postoji. “No, kratkoročna je odluka da djeca budu s udomiteljima”, rekao je glasnogovornik.

Ibanez također ima još jedno dijete, kćer, koja je smještena u udomiteljsku obitelj 2014. godine nakon što je majka proglašena nesposobnom da se o djevojčici brine. Blanca, koja sada ima 11 godina, također je rođena vantelesnom oplodnjom i živi u Kanadi.

Nakon odluke iz 2017. godine, odvjetnik Mauricije Ibanez rekao je da je njegova klijentica “vrlo izbezumljena i traumatizirana”. Odluku je pokušala osporiti, ali lokalni je Obiteljski sud odbio je njezinu žalbu odlukom koju je sada podržao Vrhovni sud.

Ibanez je za sada iscrpila svoje zakonske mogućnosti, ali može zatražiti da sud preispita svoju odluku svake dvije godine. Sud je rekao da ne predviđa drugačiji ishod.

El Pais je izvijestio da je Ibanez, bivša državna službenica, osnovala svoju obitelj nakon što je otišla u prijevremenu mirovinu zbog problema s mentalnim zdravljem.

Njezina sestra pokušala je da je sudovi proglase “potpuno nesposobnom” kako bi joj se mogla oduzeti putovnica kako bi je se spriječilo da putuje u inozemstvo na liječenje neplodnosti i umjetnu oplodnju. Međutim, sudac je odbio nakon svjedočenja psihologa da njezino stanje nije takvo da se ona ne bi mogla brinuti o sebi ili djeci.

“Odlučila sam postati majka jer je iskustvo s Blancom, mojim prvim djetetom, bilo fantastično”, rekla je Ibanez nakon što je rodila blizance u veljači 2017. godine. “Pitala sam se bih li doista mogla dobiti drugo dijete. Uopće me ne brinu moje godine. Stara sam, ali uspjela sam zatrudnjeti: znanost i medicina posljednja su prilika koju imamo mi stariji ljudi.”

“Naravno da sam zabrinuta da bi mi mogli odvesti djecu. Tako su bespomoćni, tako mali i nježni. Pomalo se bojim za njih. Samo molim Boga da spriječi da padnu u ruke socijalnih službi”, rekla je Ibanez.

Vijesti o njezinim blizancima našle su se na naslovnicama medija širom svijeta i izazvale žestoku raspravu u Španjolskoj između onih koji su hvalili znanstvena dostignuća i onih koji su dovodili u pitanje etiku rađanja djece tako kasno u životu, pogotovo jer Ibanez već ima presudu da nije sposobna brinuti se o svom prethodnom djetetu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.