Prati nas

Vijesti

Peta pravobraniteljica

Tena Šimonović Einwalter – nova pučka pravobraniteljica

Na novu dužnost dolazi s pozicije dosadašnje zamjenice pučke pravobraniteljice, nakon što je Lori Vidović istekao osmogodišnji mandat.

Objavljeno

|

Tena Šimonović Einwalter (foto: ombusman.hr)

Na plenarnoj sjednici Sabor je s ukupno 115 glasova zastupnika izabrao Tenu Šimonović Einwalter za novu pučku pravobraniteljicu.

Kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, s mandatom u trajanju od osam godina, pučka pravobraniteljica zadužena je za zaštitu i promicanje ljudskih prava i sloboda, središnje je tijelo za suzbijanje diskriminacije, djeluje kao Nacionalni preventivni mehanizam za zaštitu osoba lišenih slobode, a nadležna je i za vanjsko prijavljivanje nepravilnosti. U svom je radu samostalna i neovisna, a djeluje u okviru nadležnosti propisanih Ustavom, Zakonom o pučkom pravobranitelju, Zakonom o suzbijanju diskriminacije, Zakonom o nacionalnom preventivnom mehanizmu te Zakonom o zaštiti prijavitelja nepravilnosti, objavio je Ured pučke pravobraniteljice.

Od utemeljenja ove institucije 1990. godine, Tena Šimonović Einwalter peta je pučka pravobraniteljica po redu. Nakon što je 2003. godine diplomirala magna cum laude na Pravnom fakultetu u Zagrebu, 2005. joj je dodijeljena diploma Međunarodnog instituta za ljudska prava u Strasbourgu. Poslijediplomski studij europskog i komparativnog prava na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Oxfordu završila je 2007., a 2013. i poslijediplomski znanstveni studij međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kao stručnjakinja za borbu protiv diskriminacije predstavnica je Republike Hrvatske u Europskoj komisiji protiv rasizma i nesnošljivosti (ECRI) Vijeća Europe, a trenutno u drugom dvogodišnjem mandatu predsjeda i Izvršnim odborom Europske mreže tijela za suzbijanje diskriminacije i promicanje jednakosti (EQUINET), nakon reizbora 2019. godine. Na novu dužnost dolazi s pozicije dosadašnje zamjenice pučke pravobraniteljice, nakon što je Lori Vidović istekao osmogodišnji mandat.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.