Prati nas

Show

Povijest

Umro otac audio kasete Lou Ottens

Ottens je 1960. postao voditelj Philipsova odjela za razvoj proizvoda i njegov tim je tamo osmislio audio kasete.

Objavljeno

|

foto: Tobias Tullius/Unsplash

Date li današnjem djetetu u ruke olovku i audio kasetu, ono će teško uspjeti shvatiti vezu između to dvoje. No mi malo stariji odmah ćemo znati o čemu je riječ: kasete su se najbrže premotavale ako bismo ih nataknuli na olovku i tako vrtili. Takve uspomene čine se sada prilično davnima, iako se sve to događalo prije samo nekoliko desetljeća.

Također, sigurni smo da se možete sjetiti svoje prve ili barem omiljene audio kasete koja se od silnog preslušavanja vjerojatno rastegnula i prilikom puštanja specifično zavijala. Takvo što današnji klinci ne mogu ni zamisliti, no nama su audio kasete, pogotovo ako smo imali sreću imati malo bolji kasetofon ili walkmen, bile vrhunsko tehničko dostignuće.

Svijet je ovih dana rastužila vijest da je umro Lou Ottens (94), izumitelj audio kasete. Ottens je 1960. postao voditelj Philipsova odjela za razvoj proizvoda i njegov tim je tamo osmislio audio kasete. Proizvod je 1963. predstavljen na Berlinskom sajmu radijske elektronike i uskoro je osigurao svjetsku slavu.

Ottens je s tvrtkama Philips i Sony patentirao model nakon što su brojne japanske tvrtke počele proizvoditi audio kasete u raznim veličinama. Na 50. godišnjicu predstavljanja kaseta kazao je za magazin Time da je taj proizvod od prvog dana bio senzacija.

No, zanimljivo je da se kasete vraćaju u modu. Brojni glazbenici među kojima i Lady Gaga i The Killers objavili su svoju glazbu na kasetama. U Britaniji je prodaja kazeta u prvoj polovici 2020. povećana 103 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, a u SAD-u prodaja audiokaseta porasla je 23 posto u 2018. u odnosu na prethodnu godinu, piše BBC.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.