Prati nas

Zdravlje

Znanje je moć

Znate li kako zapravo djeluju cjepiva?

Cijepljenje je najučinkovitiji način sprečavanja zaraze i jako je važno razumjeti kako cjepiva funkcioniraju.

Objavljeno

|

Gdje se cijepiti protiv gripe?
foto: CDC/Unsplash

Nikad se o cjepivima nije toliko govorilo kao u posljednje vrijeme. No istovremeno, čini se da rijetki doista znaju kako ona funkcioniraju. Cijepljenje je najučinkovitija metoda sprječavanja zaraznih bolesti; široki imunitet zbog cijepljenja velikim je dijelom odgovoran za iskorjenjivanje malih boginja širom svijeta i ograničenje bolesti poput dječje paralize, ospica i tetanusa iz velikog dijela svijeta.

Učinkovitost cijepljenja je široko proučena i provjerena; na primjer, cjepiva koja su se pokazala učinkovitim uključuju cjepivo protiv gripe, cjepivo protiv HPV-a, cjepivo protiv kozice, a sada i protiv Covid-19. Ukupno, raspoloživa su licencirana cjepiva za dvadeset i pet različitih preventivnih zaraza.

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je kratki informativni video u kojem na zabavan i jednostavan način objašnjava kako cjepiva funkcioniraju. U videu se kaže: “Cjepivo je mali, oslabljeni, neopasni djelić patogena, odnosno virusa koji uzrokuje bolesti i njegovog dijela koji se naziva antigen.”

“Cijepljenjem nećete dobiti bolest, već će cjepivo izazvati imunološku reakciju u vašem tijelu i naučiti vaš organizam da izgradi pravi oblik antitijela koji će vas u budućnosti zaštititi od patogena. Na taj način, ako vaše tijelo nekad kasnije dođe u doticaj sa stvarnim patogenom, već će znati kako ga prepoznati i boriti se protiv njega prije nego ovaj stigne izazvati bolest.”

Pogledajte:

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.