Prati nas

Vijesti

Pravo na zdravlje

Europski sud za ljudska prava: Obavezno cijepljenje je okej u demokratskim društvima!

Sada je jasno da ESLJP misli kako obavezno cijepljenje nije u suprotnosti s Europskom konvencijom i ljudskim pravima.

Objavljeno

|

foto: CDC/Unsplash

Europski sud za ljudska prava presudio je da se obavezno cijepljenje može smatrati neophodnim u demokratskim društvima. Riječ je o važnoj presudi u slučaju u kojem su se češki roditelji usprotivili obaveznom cijepljenju djece.

Iako ova presuda nije usmjerena izravno na cijepljenje protiv koronavirusa, stručnjaci vjeruju da ima implikacije i na njega, pogotovo za one koji su do sada odbili primiti cjepivo. Da ova presuda otvara mogućnost za uvođenje obaveznog cijepljenja protiv bolesti COVID-19, u pandemijskim uvjetima, smatra pravni stručnjak specijalist za ESLJP Nicolas Hervieu.

Sud u presudi piše kako je obavezno cijepljenje prema pravilima čeških zdravstvenih vlasi u najboljem interesu djeteta. “Cilj je da svako dijete bude zaštićeno od ozbiljnih bolesti; bilo cijepljenjem, bilo imunitetom krda”, stoji u zaključku.

Slično bi se moglo primijeniti i u slučaju COVID pandemije, iako niti jedna država Europske unije do sad nije uvela obaveznu imunizaciju. Sada je jasno da ESLJP misli kako obavezno cijepljenje nije u suprotnosti s Europskom konvencijom o ljudskim pravima.

Za one koji žele znati više

Europski sud za ljudska prava je međunarodni sud ustrojen 1959. godine, sa sjedištem u Strasbourgu. Njegova nadležnost je odlučivati o pojedinačnim ili međunarodnim zahtjevima koji se odnose na povredu građanskih i političkih prava sadržanih u Europskoj konvenciji o ljudskim pravima. Drugim riječima, zadaća Suda je osigurati da države poštuju prava i jamstva predviđena Konvencijom.

U trenutku kada utvrdi da je neka država povrijedila jedno ili više tih prava i jamstava, Sud donosi presude koje su obvezujuće za svaku državu i dovode do toga da dotične zemlje imaju obvezu postupati po njima i mijenjati svoje zakonodavstvo i administrativnu praksu u velikom broju područja kako se slične povrede ne bi ponavljale u budućnosti.

Sud se sastoji od broja sudaca jednakog broju država članica Vijeća Europe koje su ratificirale Konvenciju za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Važno je naglasiti da Europski sud za ljudska prava nije isto što i Sud Europske unije (sa sjedištem u Luxembourguili Međunarodni sud pravde (sa sjedištem u Haagu). Također ne predstavlja žalbeni sud u odnosu na domaće sudove, što znači da Sud kao takav ne može ponoviti postupak, niti ukinuti, mijenjati ili preinačiti odluke domaćih sudova. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.