Prati nas

Vijesti

Ambiciozno

Klisović (SDP) budućim zagrebačkim umirovljenicima obećava veće mirovine

Vodit ću se idejom da našim starijim sugrađanima omogućimo što dulji boravak u vlastitim domovima, a to se može ostvariti jedino tako da se osiguraju sve potrebne usluge u kući, dostupne većini po cijeni i sadržaju, kaže kandidat SDP-a.

Objavljeno

|

Joško Klisović (foto: Joško Klisović/Facebook)

Na lokalnim izborima 16. svibnja 2021. godine, Zagrepčani će odabrati kandidate koji će ući u drugi izborni krug. Što najistaknutiji kandidati nude umirovljenicima, doznao je Glas umirovljenika.

SDP-ov kandidat Joško Klisović, između ostalog, obećava više više mjesta u umirovljeničkim domovima. “Grad Zagreb, kao i većina europskih gradova, poka­zuje ubrzani proces sta­renja stanovništva i prema svim demografskim pokazateljima ubraja se u gradove s visokim udjelom starijeg stanovništva, a očekuje se i nadalje nastavak ovog trenda. Procjenjuje se da je trenutni udio osoba starijih od 65 godina oko 18 posto, a posebno je izražen porast stanovnika u dubo­koj starosti, koji se može pripisati napretku medicine i promjeni u načinu života većeg broja ljudi”, analiziraju u SDP-u.

“Demografski, socijalni, zdravstveni, ekonomski i drugi pokazatelji značajni za kvalitetu života starijih građana i njihovih obitelji, bit će temeljni orijentir za planiranje programskih mjera, prava i socijalnih usluga za mene i moj tim kad postanem gradonačelnik”, navodi Klisović.

Povećanje mirovina

“Postojeći sustav brige za starije građane uglavnom je vezan za područje socijalne zaštite kroz novčana i materijalna davanja za umirovljenike i starije građane s nedostatnim prihodima, kroz održavanje i unapređivanje smještajnih kapaciteta, kao i druge aktivnosti za poboljšanje kvalitete života ove populacije. Većina ovih pomoći predstavlja nadogradnju onoga što zakonski osigu­rava država kroz sustav socijalne skrbi. Naši zastupnici u Gradskoj skupštini Zagreba aktivno su sudjelovali u predlaganju i prihvaćanju svih odluka koje su bile usmjerene na poboljšanje položaja naših starijih građana, osobito onih koji su izloženi rizicima siromaštva i socijalne isključenosti.”

“Mjere gospodarskog i cjelokupnog razvoja Grada Zagreba koje planiramo pokrenuti osiguravat će kvalitetne uvjete života za obitelji starijih osoba, povećanje mirovina budućih umirovljenika, kao i mogućnost njihovog sudjelovanja na tržištu rada i nakon ostvari­vanja prava na mirovinu. Projekte u području srebrne i cirkularne ekonomije vidim kao dobru priliku za naš Grad i njegove građane.”

“Grad Zagreb, s obzirom na poseban status grada i županije, ima mogućnosti i obveze osiguravati dostatnost i dostupnost smještajnih kapaciteta u skladu s europskim standardima, koji podrazumijevaju da je optimalno osigurati smještajni kapacitet za 5 posto populacije starije od 65 godina. Svakako ću se zalagati da taj kapacitet prije svega osigurava Grad na način da iskoristi neke postojeće prostorne kapacitete i izgradi nove vlastitim sred­stvima. No, potrebno je ispitati i mogućnosti suradnje s privatnim partnerima u izgradnji novih kapaciteta”, stoji u odgovoru.

Palijativna skrb i hospiciji

“Prije svega, zalagat ću se za pristup izgradnje i uređenja manjih jedinica, što sličnijih obiteljskom okruženju. Vodit ću se idejom da našim starijim sugrađanima omogućimo što dulji boravak u vlastitim domovima, a to se može ostvariti jedino tako da se osiguraju sve potrebne usluge u kući, dostupne većini po cijeni i sadržaju. Prije svega nedostaju socijalno-zdravstvene usluge, za čije sustavno rješenje ne postoje zakonske pretpostavke. No, s obzirom na veliki porast upravo takvih potreba u populaciji starijih osoba i osoba s invaliditetom, tražit ćemo sustavna rješenja za razvoj ovih usluga u postojećoj mreži institucija i organizacija. Jedan od prioriteta bit će rješavanje palijativne skrbi i hospicija.”

“Kao gradonačelnik Zagreba sigurno ću inzistirati na tome da s nadležnim ministarstvom za poslove socijalne politike, konačno riješimo status i politiku djelovanja postojećih deset javnih domova, kao i na završetku započetog postupka prijenosa vlasničkih prava nad objektima u kojima se pružaju ove usluge na Grad Zagreb. Taj proces su podržavale sve umirovljeničke udruge, a koalicijska Vlada, u kojoj sam i sam sudjelovao, dovela ga je do zakonskog prijedloga. Uvjeren sam da ću biti gradonačelnik koji će osigurati kvalitetno uređene i moderno opremljene sve smještajne kapa­citete za naše starije sugrađane”, zaključuje Klisović za Glas umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.