Prati nas

Vijesti

Demokracija košta

Lokalni izbori su prilika za zaradu, naknadu će dobiti 65.000 članova biračkih odbora

Sredstva za pokriće troškova izbora, a time i troškova naknade za rad predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu izbora pojedine jedinice osiguravaju se u proračunu te jedinice.

Objavljeno

|

Na lokalnim izborima 16. svibnja 2021., predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica. Toliko Hrvatska ima općina, gradova i županija u kojima će građani birati vijeća i skupštine te načelnike, gradonačelnike, župane i njihove zamjenike. 

Prilika je to i za zaradu, budući da će svako biračko mjesto imati i birački odbor. Vlada je, naime, donijela odluku o naknadama koje će primiti predsjednici, podpredsjednici i članovi biračkih odbora na lokalnim izborima.

“Predsjedniku i potpredsjedniku biračkih odbora za provedbu lokalnih izbora u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, određuje se naknada u iznosu od 400,00 kuna neto po osobi, koja će biti isplaćena posebno za svaki krug glasanja”, stoji u odluci. Članovi će dobiti 300,00 kuna neto po osobi za svaki krug glasanja.

Sredstva za pokriće troškova izbora, a time i troškova naknade za rad predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora za provedbu izbora pojedine jedinice osiguravaju se u proračunu te jedinice.

“Ovo su vrlo skupi izbori”, rekao je član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Slaven Hojski za HTV. Naveo je kako će glasačkih listića u prvom izbornom krugu biti oko 14 milijuna, 30 tona papira koštat će oko pet milijuna kuna, deset milijuna kuna je informatička potpora, a naknade dobiva 65.000 članova biračkih odbora na 6500 biračkih mjesta.

Naknade za sedam tisuća članova izbornih povjerenstava kreću se od dvije do šest tisuća kuna, ovisno o broju biračkih mjesta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.