Prati nas

Vijesti

Konstruktivan dijalog

Plenković objavio kad stiže COVID dodatak, predstavnici umirovljenika su zadovoljni

Napravili smo maksimalno što možemo i nadamo se da će ovo pomoći umirovljenicima da je riješe neke situacije koje su im na dnevnom redu. Isplata se očekuje krajem travnja ili početkom svibnja, kazao je Plenković.

Objavljeno

|

Jasna Petrović, Andrej Plenković i Višnja Fortuna (foto: mojevrijeme.hr)

Nakon sastanaka s umirovljeničkim udrugama i strankama, premijer Andrej Plenković (HDZ) javnosti je objavio detalje oko isplate COVID dodatka. “Vlada će u srijedu donijeti odluku o jednokratnom novčanom primanju zbog ublažavanja posljedica pandemije COVID-19”, priopćio je premijer i objavio razrede isplata.

Umirovljenici s mirovinom do 1.500 kuna primit će jednokratni dodatak u iznosu 1.200 kuna. Oni koji imaju mirovine veće od 1.500 kuna, a do 2.000 kuna, primit će 900 kuna. Onima kojima mirovine prelaze 2.000 kuna, a manje su od 3.000 kuna, dobit će 600 kuna. Ako umirovljenik prima više od 3.000 kuna, a do 4.000 kuna, na račun će mu sjesti 400 kuna.

“Važno je napomenuti točke oko kojih smo se usuglasili. Dodatak nije oporeziv, ne može biti predmet ovrhe i neće se računati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja. Ovom odlukom trebalo bi bi obuhvaćeno 850 tisuća umirovljenika. Ukupan iznos, prema procjenama, je oko 600 milijuna kuna. Obuhvatit će se i korisnici razmjerne mirovine. Zahvaljujem Sindikatu umirovljenika Hrvatske, Matici umirovljenika Hrvatske i Hrvatskoj stranci umirovljenika na dijalogu i sugestijama. Napravili smo maksimalno što možemo i nadamo se da će ovo pomoći umirovljenicima da je riješe neke situacije koje su im na dnevnom redu. Isplata se očekuje krajem travnja ili početkom svibnja“, kazao je premijer.

Ministar Josip Aladrović kazao je da je datum početka isplate 30. travnja, a svi od kojih će se morati prikupljati dodatnu dokumentaciju će biti nešto kasnije u obradi i isplati.

Predstavnici umirovljenika izrazili su zadovoljstvo suradnjom s Vladom RH u pregovorima oko COVID dodatka. Dopredsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović izrazila je nadu da će ovaj novac pomoći umirovljenicima kako bi popravili budžet, dostojanstvenije preživjeli i kupili lijekove. Ipak, skrenula je pozornost na mizerno usklađivanje mirovina od 0,56 posto: “Bilo bi divno kada bi mirovine porasle za toliko, kada bi to bio pun iznos mirovine. Došli smo, nažalost, do udjela prosječne mirovine u prosječnoj plaći od samo 36,7 posto. To govori da mirovine i dalje padaju. U svakom slučaju, ovo je do sada najveće davanje umirovljenicima, nakon onog povrata duga. Želimo zahvaliti premijeru na pouzdanosti, jer kada smo prije godinu dana počeli s ovom inicijativom, ubrzo je uslijedio sastanak na kojem je premijer dao obećanja. I hvala mu.”

I predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna zadovoljna je s rezultatima pregovora: “Pregovori su se održavali u nadležnom ministarstvu. Zahvaljujem ministru i njegovim suradnicima koji su nas slušali i trpjeli. Jako smo dobro surađivali. Uvijek postoji još nešto i još nešto, uvijek ima upita, ali mislim da je cenzus od 4.000 solidan. Vidite da će veliki broj ljudi dobiti tu pomoć. To će im puno značiti. Premijer je ostvario obećanje. Hvala Vladi RH, hvala premijeru, Ministarstvu i svima.”

“Nisam dugo na čelu stranke umirovljenika, ali sam pokrenuo pitanje CCOVID dodatka za umirovljenike. Moram naglasiti da nije bilo gluhih telefona, naišao sam na poziv premijera i ministra Aladrovića. Usuglasili smo se brzo, moramo o umirovljenicima razmišljati koji su ugroženi. Ova sredstva nisu dostatna da bi se umirovljenici pokrpali u potpunosti, ali će mnogima puno značiti ova ‘još jedna mirovina’ i ova sredstva su značajna. Vlada je uložila napor da dođe do ovih sredstava na koja nisu računali”, rekao je predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Veselko Gabričević zahvalivši se premijeru i ministru. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.