Prati nas

Vijesti

U redu za zdravlje

Tko to stvara gužve? Razgovarali smo s umirovljenicima koji čekaju cijepljenje

Zagrebački Velesajam središnji je punkt u glavnom gradu za zahtjevnu operaciju procijepljivanja protiv COVID-a 19. No ono se od kraja veljače odvija i po područnim lokacijama nadležnih Domova zdravlja. Za Zagreb Istok – područje od Maksimira, Pešćenice, Dubrave do Sesveta, tijekom sutrašnjeg dana kreće drugi krug prevencije. Dolaskom u zakazani termin izbjeći će se bespotrebne gužve, poručuju mjerodavni.

Objavljeno

|

Marija Kariman (foto: Vlatka Koren)

U sjeni tvrdnji Ministarstva zdravstva da nema problema u provedbi aktualne faze cijepljenja protiv korona virusa i osiguranih količina za sve koji ne žele riskirati zarazu, na Zagrebačkom Velesajmu krenulo je cijepljenje Pfizerovim cjepivom. Uz prilično negodovanje građana zbog gužvi na glavnom ulazu. 

Iz Nastavnog zavoda dr. Andrija Štampar odbacuju organizacijske propuste i na red zbog nereda prozivaju “neposlušne građane koji dolaze mimo točno određenog vremena”. Također apeliraju na izbjegavanje “padobranskih” dolazaka, jer cijepljenje se provodi prema unaprijed dodijeljenom terminu i rasporedu. Na Velesajmu ima dovoljno liječničkih timova, umiruje građane i koordinatorica za cijepljenje iz Doma zdravlja Zagreb Istok dr. Josipa Zrinski

Na cijepljenje općenito ne bez narudžbe

“Znači, nema potrebe dolaziti nenaručen i čekati da možda nešto cjepiva ostane s obzirom da će se termini sada dobivati relativno brzo. Svaka doza ima osobu kojoj je određena i zbog velikih gužvi na Velesajmu se ne primaju nenaručeni. U tom slučaju vam se može dogoditi da čekate dva sata i da vas na kraju odbiju. Ako su k tome to starije osobe, onda je čekanje naravno dodatni problem koji se mogao izbjeći.”

Spomenute gužve, čini se, dijelom su posljedica nepovjerenja građana prema AstraZeneca cjepivu. Nešto je izgleda i u starim navikama da se k liječniku općenito dođe “prije svih” i među prvima sve obavi. No, brojke otkrivaju da je većinom do same dinamike procjepljivanja. Odnosno balansa interesa građana, broja prijavljenih i epidemiološke situacije s jedne strane te osiguranih količina cjepiva i njegove raspodjele s druge. U Zagrebu za potonje brinu Nastavni zavod Andrija Štampar i resorni gradski ured. Ne treba zaboraviti i da je u glavnom gradu s oko milijun stanovnika osigurano i najviše punktova u Hrvatskoj, podsjeća dr. Zrinski.

Dr. Josipa Zrinski (foto: Vlatka Koren)

Na Velesajmu je, za ilustraciju, u proteklih desetak dana otkako je počelo cijepljenje svoju dozu primio otprilike jednak broj građana kao sve ordinacije na području DZ Zagreb Istok u periodu od dva mjeseca – oko 17.000 građana. 

“Za Velesajam i AstraZenecu prvih par dana mnogi nisu vidjeli mail. Propustili bi termin pa je onda bio malo manji pritisak. Čim su shvatili da su bili pozvani, već nakon trećeg dana su svi termini popunjeni i svi su došli po svoju dozu. Za razliku od tog cjepiva i deset doza po bočici koje ne mogu stajati, u slučaju Pfizera je to šest doza po bočici. Znači, na točan broj građana ima točno toliko doza. Ljudima, dakle, ne preporučamo da čekaju sa strane, jer tako samo stvaraju gužvu i mogu se zaraziti”, ponavlja Zrinski.

“Cijepili smo se, nije bilo nuspojava”

Na cijepljenje su još krajem veljače u Zagrebu među prvima požurili umirovljenici. Nedavno je prvu dozu primila i Marija Kariman (77) koju smo zatekli ispred jedne od četiri lokacije DZ Zagreb Istok u Grižanskoj u Dubravi. Došla je po nalaze za supruga koji nažalost boluje od karcinoma i čeka termin za drugu dozu cjepiva. 

“Sredinom prošlog mjeseca ovdje je dobio prvu turu AstraZenece, sad čeka drugu. Ja sam se cijepila kasnije u Domu zdravlja Centar u Runjaninovoj i to sa Pfizerom. Sad ne znam koliko treba proći vremena da mogu dobiti drugu dozu. Još mi nisu rekli, to mi trebaju javiti tako da sam trenutno na čekanju.”

Gospođa Marija kaže zadovoljna je organizacijom i liječnicima u Grižanskoj. Zbog suprugove bolesti su na dodatnom oprezu pa do doma zdravlja idu taksijem. Zanima nas kako je prošlo samo cijepljenje i jesu li imali eventualne reakcije nakon prvih doza. Nema razloga za bojazan, poručuje Marija. “Dakle, primili smo različite vrste cjepiva. Sve je super prošlo. Tri dana me samo malo boljela ruka, tako i supruga. Ali nikakvih nuspojava nismo imali, tako da sam zadovoljna.” Inače umirovljena ljekarnica oko cijepljenja se nije nimalo dvoumila. “Dapače, cijepim se radi sebe i radi drugih. S djecom, odnosno kćerkom i unucima, nisam bila u kontaktu već godinu dana. I to mi sve jako fali, taj zagrljaj”, kaže gospođa Marija.

Ozbiljno je shvatila mjere zaštite od zaraze koronom, posebice zbog bolesti supruga (75). Bez maski ne idu od doma. Oboje koriste dvoslojnu (duplu), a najčešće izlaze zbog suprugove kemoterapije i radioterapije u KBC-u Zagreb. “Pridržavali smo se svih ovih uputa oko prevencije i zasada je sve bilo u redu. Željela bih da tako i ostane”, kaže Marija. U mirovinu je inače s posla u Centralnoj ljekarni na Trgu otišla s kartonom u DZ Centar. Zbog toga i dalje mora k liječniku u grad, no uskoro planira riješiti i tu papirologiju i prebaciti se u Dubravu, bliže Klaki gdje žive. 

“Gdje je problem?”

Na punktovima DZ Zagreb Istok – u Hirčevoj, Ivanićgradskoj, Grižanskoj i Ninskoj ulici, oko 200 građana će ovog četvrtka primiti drugu dozu cjepiva, najavljuje dr. Zrinski. “Ovisno o dostavi cjepiva i količini koju taj tjedan primimo, organiziramo rad tih malih punktova. Sad su na redu većinom druge doze za prijavljene iz Maksimira, Pešćenice, Dubrave i Sesveta. Neki liječnici cijepe u svojim ordinacijama, a tko želi može kod nas na punktu”, pojašnjava koordinatorica za zagrebački istok.

I dok će neki već po drugu dozu cjepiva, na prvu još uvijek čeka Hašim Mulalić (74). Nije mu jasno, kaže, gdje je zapelo s njegovom narudžbom, pa se jučer opet raspitivao u Grižanskoj. “Prijavio sam se ima već sigurno četiri, pet mjeseci. Jutros sam zvao svoju doktoricu. Ona kaže da non-stop pozivaju prioritetne, one koji su stariji i bolesni, ali da uvijek dobivaju malo cjepiva. I da jednostavno ne mogu sve obaviti.”

Gdje je problem, pita se gospodin Hašim zbunjen svojom situacijom i tvrdnjama nadležnih da je za sve prijavljene građane osigurana dovoljna količina cjepiva. “S jedne strane pozivaju ljude da se dođu cijepiti, a ja koji hoću, mene ne zovu. A zovu ljude koji kad dođu na red, onda to odbijaju. To mi uopće nije jasno.”

Hašim Mulalić (foto: Vlatka Koren)

Koordinatorica za DZ Zagreb Istok, pak, navodi da je od konca veljače u ambulantama i mini punktovima bio dobar odaziv, doduše nešto manji za AstraZenecu. Da bi liječnik naručio jednog zainteresiranog, prijavljenog još krajem 2020., trebalo je nazvati dvije ili tri osobe. Ispada da su mnogi zainteresirani bili izbirljivi oko vrste cjepiva, pitamo. “Liječnici su te odabire stavljali na svoje liste. One su ograničene s još detalja, dob osoba, tko od prijavljenih ima kakvu kroničnu bolest i slično. I kad su dobili cjepivo u ordinacije i na punktove, sami su pozivali svoje pacijente s liste na koje su se oni upisivali. Svaki tjedan se dobivala ograničena količina cjepiva. U prosjeku po ordinaciji između 20 i 30 najviše. I tjedno se moglo cijepiti isto toliko ljudi”, objašnjava dinamiku dr. Josipa Zrinski.

U cijeloj Hrvatskoj u ovoj fazi građanima je uz spomenute AstraZenecu i Pfizer-Biontech, dostupno i nešto manje birano Moderna cjepivo. Zaštita Johnson i Johnsonom još nije počela, jer se čekaju zadnja odobrenja. “Vezano za neke nedoumice, situacija je sljedeća. Građani imaju pravo odbiti ponuđeno cjepivo, ali im se tada ne može garantirati kada će to željeno dobiti. Jer ne dobivamo svaki tjedan istu vrstu cjepiva, niti možemo tražiti isključivo jednu, recimo Pfizerovo koje je traženo. Dobijemo ono što nam trenutačno Nastavni zavod za javno zdravstvo može poslati”, pojašnjava koordinatorica DZ Zagreb Istok.

Strpljen spašen, tješi se u međuvremenu 74-godišnji Hašim. “Ja sam srećom zdrav. Nije me strah korone, ali hoću se cijepiti da ne moram previše brinuti. Izlazio sam i lani kad su govorili ostanite doma. Nosio sam masku i tad, držao distancu i nemam problema. Ali htio bih to obaviti radi preventive.”

Bračne svađe oko cjepiva

Otišao bi tada Hašim možda i u posjet svojima u BiH, kaže, što je s potvrdom o cijepljenju jednostavnije i sigurnije, nego s negativnim testom na koronu. Inače, do mirovine je puni staž odradio u Krašu. Da i cijepljenje napokon stavi ad acta bezbrižnije bi, kaže, išao i na popodnevne partije bele s prijateljima. Supruga, međutim, na cjepivo ne pomišlja. “Ona neće. Kaže mi da u to ne vjeruje, da ne treba jer manje izlazi od mene, ode samo u šetnju. Ne bi poslušala, onda se samo posvadimo (smijeh) jer čita po novinama ove neke što pišu da nije preporučljivo i tako, jednostavno neće cjepivo. Drži se doma i veli ima mene.”

Nije dotična gospođa izuzetak. Ima i liječnika koji su još na početku cijepljenja sami to odbili učiniti. Na zagrebačkom istoku ovih dana nekolicina se još uvijek oporavlja od ozbiljnih posljedica zaraze zbog kojih su do daljnjeg van pogona. To žalosti i njihove kolege, a istovremeno zbog rotacije dežurstava na Velesajmu i u ambulantama utječe i na planiranu dinamiku procjepljivanja. 

Na kraju recimo i kako je pravu strku okupljenih ispred Doma zdravlja u Grižanskoj izazvao 67-godišnjak koji se došao raspitati za test na COVID i mogućnost cijepljenja. Nakon što je pokazao papire o izolaciji u kojoj je od nedjelje nakon povratka iz Njemačke, uz povišene tonove upućen je da se hitno javi u Mirogojsku. ‘’Došao sam jer mi je tu liječnica kod koje sam prijavljen. Ona me ne može primiti dok ne dobijem nalaz testiranja ili dok ne prođe deset dana izolacije. Došao sam informacija radi jer se na telefone ne javljaju. Sekretarice su inače najpodliji izum (smijeh). Ako birate ovo, pritisnite jedan, ako ono, pritisnite dva i sačekajte. Onda čekaš tri dana. Mailom nisam mogao, kad prvo morate izvaditi potvrdu. Samo da se šeta. Tako da sad idem u Štampar pa tek kasnije sve drugo kod doktorice’’. 

Kako se prijaviti za cijepljenje?

Cijepljenje protiv COVID-a je dobrovoljno, no istovremeno i preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite. Građani do svog termina mogu doći preko online platforme cijepise.zdravlje.hr, prijavom na besplatni telefon 0800 0011 ili eventualno kontaktirati svog obiteljskog liječnika da dobiju termin i datum i tako izbjegnu potencijalni kaos, podsjeća koordinatorica cijepljenja DZ Zagreb Istok.

Ovaj prilog objavljen je u sklopu projekta “Novo vrijeme”. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda. Sadržaj priloga isključiva je odgovornost Udruge Hoću stranicu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.