Prati nas

Vijesti

Reforma

Ministar Aladrović: ‘Duže živimo, morat ćemo i duže raditi. To nije ništa novo!’

Aladrović je istaknuo da se pazi na prava radnika, a da novi Zakon o radu treba očekivati tijekom 2022. godine.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: N1)

Što bi radnicima, ali i poslodavcima trebao donijeti najavljeni novi Zakon o radu? Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović za javni radio kaže da je Vlada kao prioritet stavila očuvanje radnih mjesta.

Aladrović je kazao kako ne treba umanjivati pravo odlaska u mirovinu: “Taj balans između Zakona o radu s jedne strane i Zakona o mirovinskom osiguranju treba možda malo bolje posložiti. Činjenica je da samim duljim ostankom u svijetu rada stvara se veća dodana vrijednost, stvaraju se bolji parametri, veći parametri za veću mirovinu u starosti.”

Naglasio je da ljudi dulje žive i da ćemo u sljedećem periodu sigurno morati raditi dulje: “U budućnost ćemo morati povećavati radni vijek. To nije ništa novo.”

Osim toga, regulirati će rad na daljinu. “Taj akt će biti prijedlog novog Zakona o radu, koji bi trebao puno kvalitetnije definirati i uloge poslodavaca i ulogu radnika te njihovu zaštitu”, naglasio je Aladrović.

Poručio je da je intencija pokretanja same konzultativne procedure bila jer smatraju da radnik u Hrvatskoj treba biti konkurentniji, pa i zaštićeniji, te da trebaju imati ugovore sigurnije forme. Osvrnuo se i na rad na određeno vrijeme: “Ono što trebamo mijenjati je vezati ugovore na sigurnije oblike rada, a da bismo to učinili moramo i jednu i drugu vrstu rada izbalansirati. To je nekakva početna pozicija Vlade Republike Hrvatske.”

Aladrović je istaknuo da se pazi na prava radnika, a da novi Zakon o radu treba očekivati tijekom 2022. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.