Prati nas

Mozaik

Istraživanje

Srednjoškolci: Jugoslavija je bila komunistička diktatura, Hrvati su bili podređeni

Lišeni ‘ružičastih naočala za pogled u prošlost’, srednjoškolci su dali sud o bivšim državama na temelju informacija koje su im dostupne.

Objavljeno

|

foto: Reddit

Jučer objavljeno Istraživanje političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu pokazalo je, između ostalog, stav mladih o državi u kojoj su odrasli jihovi bake i djedovi.

Naime, više od polovice ispitanih, njih 50,4 posto, smatra da je Jugoslavija bila komunistička diktatura. Da su Hrvati u Jugoslaviji bili potlačeni misli njih 47,9 posto. S druge strane, 49,2 posto sudionika vidi SFRJ kao politički moćniju i neovisniju od volje velikih sila u odnosu na današnju Republiku Hrvatsku.

Tek nešto manje od trećine sudionika smatra Nezavisnu Državu Hrvatsku fašističkom tvorevinom, a njih više od polovice je neodlučno ili se ne želi opredijeliti po tom pitanju.

Dečki imaju oštrije stavove od cura

Kod tri od četiri tvrdnje postoje statistički značajne razlike prema spolu. Tako učenici u većoj mjeri od učenica smatraju da je Nezavisna Država Hrvatska bila fašistička tvorevina, da je Jugoslavija bila komunistička diktatura, ali i da je Jugoslavija bila politički moćnija i neovisnija od volje velikih sila, nego što je to danas Hrvatska.

Gimnazijalci su kritičniji prema NDH i Jugoslaviji

Gimnazijalci u najvećoj mjeri smatraju da je NDH bila fašistička tvorevina te da su Hrvati bili u podređenom položaju u Jugoslaviji, zatim slijede učenici četverogodišnjih strukovnih programa, a nakon njih učenici trogodišnjih strukovnih programa. Također, gimnazijalci u odnosu na ostale učenike u većoj mjeri smatraju da je Jugoslavija bila komunistička diktatura.

Treći val ovog istraživanja, u suradnji s GOOD inicijativom, provodili su Institut za društvena istraživanja u Zagrebu, Gong, Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, Centar za studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Grazu i Filozofski fakultet u Rijeci.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.