Prati nas

Zdravlje

Jedna ili dvije doze?

Trebaju li se cijepiti oni koji su preboljeli COVID-19?

U svjetlu manjka znanstvenih dokaza tokom travnja je izašlo nekoliko znanstvenih radova koji ukazuju uvjerljivo na to da je jedna doza dovoljna.

Objavljeno

|

Bernard Kaić (screenshot: HRT)

Glavni epidemiolog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić u razgovoru za N1 rekao je da još uvijek nema čvrstih dokaza koji bi poduprli odluke o cijepljenju osoba koje su preboljele COVID-19, no prema dostupnim istraživanjima čini se da preboljeli doista neće trebati primiti više od jedne doze cjepiva.

“Preporuke o cijepljenju ljudi koji su preboljeli, temeljene su na malo znanstvenih dokaza, više na pretpostavkama i predostrožnosti”, rekao je Bernard Kaić i dodao: “Nema pravog znanstvenog dokaza da preboljeli uopće trebaju biti cijepljeni, ali se iz predostrožnosti savjetuje da budu. Nema dokaza ni koji bi rekao točno u kojem trenutku trebaju biti cijepljeni kao ni treba li druga doza. Postoje različite preporuke. Na primjer, Sjedinjene Države cijepe čim čovjek preboli jednu dozu pa drugu, Njemačka čeka šest mjeseci za jednu dozu i to je to, drugu ni ne daju.”

“U svjetlu tog manjka znanstvenih dokaza tokom travnja je izašlo nekoliko znanstvenih radova koji ukazuju uvjerljivo na to da je jedna doza dovoljna. Po svemu što sam vidio u stručnoj literaturi, najviše ima utemeljenja da se da jedna doza nakon preboljenja, unutar šest mjeseci. Smatram da je 3 do 6 mjeseci najbolje za cijepljenje na temelju svega što sam dosad pročitao.”

Oglas

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.