Prati nas

Vijesti

Nadbiskup

Uzinić o homofobiji: Žao mi je što neki ‘služe’ Kristu agresijom, diskriminacijom i nasiljem

Dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju prihvaćati s poštovanjem te pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja.

Objavljeno

|

Nadbiskup Mate Uzinić (screenshot: AJB)

Monsinjor Mate Uzinić, nadbiskup koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije uputio je poruku javnosti, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije koji se obilježava danas.

“Dragi prijatelji, potaknut komentarom na jednu od mojih nedavnih objava, uz današnji Međunarodni dan borbe protiv homofobije želim podsjetiti na poruku pobudnice Amoris laetitia, koja nam je ove godine ponovo predložena za razmišljanje i proučavanje, a koja nas u svezi s ovim pitanjem u br. 250 podsjeća da se Crkva mora ugledati na Gospodina Isusa, koji ide u susret svakoj osobi, bez iznimke, navodi Uzinić.


“U duhu Amoris laetitia, br. 250, dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, … poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja. Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima ‘zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu’, kaže biskup.

“Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba. Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao ‘obitelj obitelji’ treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema Amoris laetitia treba biti zajamčeno”, napisao je monsinjor Uzinić jednostavno se potpisujući s “Mate”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP