Prati nas

Vijesti

Jako važno

Zagrebački Veterinarski fakultet upozorava: Režite gumice na maskama

Akutnim posljedicama zapetljavanja životinja u maske pripadaju izravne smrti utapanjem ili gušenjem, dok se u kronične posljedice ubrajaju iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozljede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

Objavljeno

|

foto: Andreas Steidlinger/Scopio

Zagrebački Veterinarski fakultet objavio je važno upozorenje o zbrinjavanju iskorištenih maski za lice. Naime, upravo su se jednokratni zaštitni materijali, kao što su maske za lice i rukavice, pokazali opasnima za brojne divlje životinje.

“Od početka COVID-19 pandemije do danas, zabilježeni su brojni slučajevi zapetljavanja ptica, riba, šišmiša, lisica, ježeva, rakova i hobotnica u gumice maski za lice ili gumice latex rukavica. Zapetljavanje može uzrokovati akutne i kronične posljedice”, poručuju s fakulteta.

Akutna posljedica je izravna smrt utapanjem ili gušenjem, dok se u kronične posljedice ubrajaju iscrpljivanje životinja, nemogućnost hranjenja, ozljede, infekcije ili amputacije što u konačnici također može rezultirati uginućem.

“Ljubazno Vas molimo da prerežete gumice na maskama za lice i rukavice te ih odložite na za to predviđeno mjesto”, poručili su s Veterinarskog fakulteta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.