Prati nas

Vijesti

Optimistično

Kolarić kaže da je procijepljenost u domovima dobra. Kada skidamo maske?

Još uvijek imamo dovoljno zainteresiranih za cijepljenje i nadam se da ćemo se cijepiti u dovoljnom broju, rekao je Kolarić.

Objavljeno

|

Branko Kolarić (foto: privatni album)

Govoreći o restrikcijama u domovima za starije i nemoćne, epidemiolog Branko Kolarić za N1 je rekao da se ide prema tome da se najstarijim i najbolesnijim korisnicima u stacionarima umirovljeničkih domova ukine ograničenje posjeta od 15 minuta, ako je posjetitelj cijepljen.

“Jedino što je od restriktivnih mjera ostalo u domovima je ako korisnik nije cijepljen, a bio je u bolnici, da nakon bolničkog liječenja ide u samoizolaciju i da posjetitelji ako nisu cijepljeni mogu biti u posjetu samo 15 minuta”, rekao je Kolarić.

Rekao je da je procijepljenost u domovima jako dobra. “Stvarno imamo visok odaziv i trenutno u domovima za starije u Hrvatskoj ukupno ima dvadesetak zaraženih osoba. Od ovih koji su oboljeli imamo većinu necijepljenih osoba, ali i neki koji su cijepljeni. Znamo da cjepivo ne štiti sto posto, ali u trećem valu je smrtnost bila smanjena dvadeset puta”, rekao je Kolarić, dodavši da se nada da će se nastaviti cijepljenje kako bismo mirnije dočekali jesen.

Oglas

“Još uvijek imamo dovoljno zainteresiranih za cijepljenje i nadam se da ćemo se cijepiti u dovoljnom broju”, rekao je Kolarić.

Govorio je i o mogućem popuštanju mjera. “Računam se da će se prije ljeta revidirati mjere i moguće je da će se ukinuti odredba nošenja maski u prostorima gdje su osobe cijepljene. Dakle, ovisi sve o tome koliko ćemo se cijepiti”, rekao je Kolarić.

Ne možemo se osloniti samo na cijepljenje, nego se moramo pridržavati i mjera dok ne postignemo kolektivni imunitet, poručio je. “Tamo gdje je procijepljenost niska, 30-40 posto, moguće je da će se javiti novi valovi zaraze. Treba nam visok postotak procijepljenosti”, rekao je Kolarić.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.