Prati nas

Stil i ljepota

Bez skalpela

Može li se zadržati ljepota lica bez estetskih zahvata? Seka Zebić je dokazala da može

Proučavajući anatomiju lica Seka Zebić osmislila je jedinstvenu metodu gimnastike lica koju i danas mnogi pokušavaju kopirati.

Objavljeno

|

Seka Zebić (foto: PR)

Održavanje vitalnosti ponekad se čini kao najvažniji zadatak kojeg postavljamo pred um i tijelo u zrelim godinama. Neki od nas to postižu bez puno truda i s lakoćom, dok je nekima puno teže i rezultati ili metode su upitni. Zagrebačka magistra farmacije i poznata kozmetologinja, Seka Zebić (73), jedna je od onih koje su u osmom desetljeću života inspiracija mnogo mlađima od sebe.

Još uvijek aktivno radi posao u koji se zaljubila još prije 50-tak godina. Iako je magistra farmacije, svoj život je posvetila kozmetologiji i ljepoti, a sama sebi je u tom području najbolja ambasadorica. Seka Zebić je još prije 30-tak godina shvatila da lice ne može ostati vitalno i mladoliko bez mišića i da nema preparata koji će nadomjestiti atrofiran mišić.

Proučavajući anatomiju lica osmislila je jedinstvenu metodu gimnastike lica koju i danas mnogi pokušavaju kopirati. Nedavno je u svoju metodu uvrstila i tretman kineziološkim trakama koji dodatno podižu tonus i potiču stvaranje kolagena. I uspjela je svojim primjerom dokazati da se i bez estetskih zahvata može održati lijep i njegovan izgled. Sa gđom Zebić smo razgovarali o njenom životnom putu i promjenama koje su se u pristupu ljepoti dogodile u posljednjih pola stoljeća.

Oglas

Koliko se njega kože promijenila danas i u vrijeme kad ste se vi počeli baviti kozmetologijom?

U moje vrijeme kozmetika je bila tek u povojima. Sastojala se od klasične njege lica i tijela, klasične masaže i s minimalnim brojem proizvoda. Danas u našoj struci plivamo u obilju tretmana, preparata i aparata, koji svojom tehnologijom daju brze i lijepe rezultate. Ali je zato potrebno puno više edukacije kako bismo pratili sve što dolazi na tržište. Drago mi je da žene danas imaju puno više mogućnosti, ali bih svakako preporučila informirano korištenje proizvoda.

Jesu li anti-age proizvodi zaista toliko napredovali u sastavu i djelatnim tvarima da mogu usporiti starenje kože?

Danas su anti-age tretmani i proizvodi inspirirani estetskom medicinom u remodeliranju oblika i volumena lica i u borbi protiv dubokih bora i finih linija. Aktivne tvari u tim proizvodima su od peptida, kolagena, hijaluronske kiseline… Oni čine kožu otpornijom i omogućuju snažni kozmetički lifting koji podiže tkivo lica, pomažući vraćanje skladnog volumena sa poboljšanim reljefom lica. Starenje kože se ne može u potpunosti spriječiti, ali zato postoje metode koje uz kozmetiku mogu zadržati svježinu i zdravi volumen lica.

Koliko žene griješe u odabiru proizvoda za njegu kože ili u tretmanima koje koriste?

Moj savjet je da prilikom kupovine proizvoda za njegu lica potražite savjet stručne osobe, koja će dati preporuku prema tipu kože i dobi, te predložiti najbolji odabir, sve ostalo je sreća, kako će koža reagirati.

Koje postupke u njezi kože preporučujete u mlađoj dobi, a koje za zrelu kožu?

Znamo da početkom puberteta hormoni djeluju snažno na razvoj žlijezda lojnica i znojnica. Uglavnom koža u toj dobi bude mješovita, s aknama i vrlo rijetko normalna. Zato je preporuka da se na vrijeme počne s klasičnim čišćenjem lica i potrebnim proizvodima za kućnu njegu. Zrelija koža zahtijeva održavanje mišićne mase lica i sprečavanje dehidracije kože. Zato postoje anti-age masaže lica od četrdesetak minuta, tretman hijaluronskom kiselinom i proizvodi za njegu kod kuće.

Među prvima u svijetu počeli ste se baviti gimnastikom za lice. Kako su žene na tu metodu gledale prije 30-tak godina, a kako danas?

Na žalost, nisam naišla na oduševljenje i razumijevanje kod većine ni u mladosti niti sada u mojim godinama. Kada ste mladi teško da se od vas prihvaća savjet, a gimnastika lica je bila novost, sve što je novo treba dugi put do uspjeha. Danas se opet teško vjeruje da sam došla do treće životne dobi bez estetskog zahvata, zahvaljujući prirodno metodom s gimnastikom lica. Svoj put opisala sam u knjizi Kako zaustaviti starenje, gdje pišem o metodama za održavanje vitalnosti lica i tijela, o koži i njenim potrebama kroz godine te o sličnim savjetima koji prkose starenju.

Može li se s vježbama za lice započeti i u starijoj dobi i koliko je vremena potrebno da se vide rezultati?

Vježbama Gimnastike lica održavamo oblik mišića, povećavamo i učvršćujemo atrofirani mišić, postižemo punoću lica, koju ono gubi  tijekom godina. Vježbe ne podrazumijevaju rizike, može ih raditi svaka žena i muškarac bez obzira na godine, a rezultati su i te kako vidljivi, kao i rezultati redovitog fitnessa.

Je li gimnastika za lice dobra i za muškarce?

Kako bi tijelo i lice bili u međusobnom skladu i jednako polako starili, muškarci su vrlo brzo prihvatili gimnastiku lica i vježbaju mišiće svog lica uz svoj uobičajeni fitnes tijela.

Što su kineziološke trake i kako one pomažu u zadržavanju prirodne svježine na licu?

Upotrebom kinezioloških traka poboljšava se cirkulacija tjelesnih tekućina. Trake stimuliraju mehanoreceptore, pa djeluju kao jedna vrsta masaže, što ujedno jača mišićno tkivo. Uz kratku edukaciju, koju sada radim i online, primjena je jednostavna i dugoročna u rješavanju opuštene mišićne mase.

Vaš najnoviji uspjeh je i Imunod3erm serum za lice s vitaminom D3. Kako ste došli na ideju da vitamin D pretvorite u serum za lice i zbog čega je to našoj koži potrebno?

Rak kože, a tu ubrajamo i melanom, najčešće se javlja kad nema mnogo sunca, ako se osobe ne kreću na otvorenom ili ako je koža stalno pod zaštitom proizvoda za sunce koji odbijaju UVB zrake. Dijelom ili u potpunosti ti proizvodi blokiraju nastanak tako važnog vitamina D. Zato je logičan slijed bio izrada seruma ImunoD3erm, koji će uz aktivne tvari potrebne za vitalnu funkciju kože imati i sigurni postotak D vitamina kako bi spriječio bolesti kože.

ImunoD3erm serum (foto: PR)

Serum danas nosi ime ImunoD3erm i on obnavlja, zaglađuje, regenerira i jača imunitet kože. Preporuča se bez obzira na starosnu dob i vrstu kože, za svakodnevnu zaštitnu njegu, ali i kao podloga uz vježbe gimnastike lica.

Vaša vitalnost u osmom desetljeću života je inspiracija i puno mlađim ženama. Koji su vaši zdravi rituali i što biste preporučili onima koji tek ulaze u zlatne godine?

Svatko od nas zna ili bi trebao znati, gdje griješi. U konzumiranju hrane, pića, slabom kretanju, izlaganju stresu ili nedovoljnom spavanju i slično. Nikada nije kasno da se te navike promijene i krene putem prema jednom zdravom pristupu u njezi tijela i lica. Potrebna je samo volja, upornost i vjera; ja to hoću, ja to mogu!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.