Prati nas

Vijesti

Crna statistika

Zahvaljujući koroni, porastao je broj zaposlenih na jednog umirovljenika

Ohrabrujući je podatak da su mirovine novih umirovljenika nešto više od postojećih zbog povećanja godina staža i većih iznosa kapitalizirane štednje iz drugog stupa.

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Hrvatska je u 2020. godini zabilježila rekordnu smrtnost uslijed pandemije koronavirusa, a kako je najveći broj preminulih pripadao umirovljeničkoj populaciji, došlo je do promjene trendova te smo prvi put u novijoj povijesti imali više umrlih nego novih umirovljenika, piše Tportal.

Prema podacima HZMO-a, lani je u mirovinu otišlo 50.008 građana, a umrlo je 54.578 umirovljenika. Taj trend nastavljen je i ove godine. Do kraja travnja HZMO je prestao isplaćivati gotovo 16.910 mirovina zbog smrti korisnika, a pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju prvi put ostvarilo je 15.785 korisnika.


Povećana smrtnost među umirovljeničkom populacijom i rast broja osiguranika doveli su do povoljnijeg omjera umirovljenika i zaposlenih. Krajem travnja taj omjer iznosio je 1:1,26 dok je početkom godine bio 1:1,24.

Ohrabrujući je podatak da su mirovine novih umirovljenika nešto više od postojećih zbog povećanja godina staža i većih iznosa kapitalizirane štednje iz drugog stupa. Tako su umirovljenici koji su ostvarili mirovinu 2021. godine dobivali u prosjeku 2.970 kuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP