Prati nas

Vijesti

E-građani

Počeo je Popis 2021. Ovo su upute za samopopisivanje putem interneta

Kada kliknete na ikonu ”Pristajem”, izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i počnite sa samopopisivanjem.

Objavljeno

|

screenshot: popis2021.hr

Popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (u nastavku teksta: Popis 2021.) najopsežnije je i najsloženije statističko istraživanje. Popis 2021. obuhvaća sljedeće tri jedinice: stanovništvo, kućanstva i stanove.

Samostalno popisivanje stanovništva u elektroničkom sustavu e-Građani provodi se od 13. do 26. rujna 2021. Nakon toga, od 27. rujna 2021. do 17. listopada 2021. popisivači popisuju sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale osobnim intervjuom te kontroliraju podatke prikupljene u prvoj fazi provedbe Popisa 2021.

Kako se građani mogu popisati?

U procesu samopopisivanja građani imaju mogućnost digitalnim putem ispuniti upitnike o svom stanu i kućanstvu te o svim članovima kućanstva.

Za svako kućanstvo jedna referentna osoba daje sve podatke, odnosno od Vas se kao e-ispitanika očekuje popunjavanje upitnika identifikacijskim podacima te podacima o stanu i kućanstvu i za sve članove kućanstva. Naknadne izmjene i popisivanje dodatnih članova kućanstva nakon što je popisnica predana i zaključana nisu moguće u fazi CAWI.

Popisni upitnik CAWI sastoji se od sljedećih dijelova:

  • identifikacijski podaci
  • podaci o kućanstvu
  • podaci o stanu
  • podaci o osobama.

Uspješno popunjen popisni upitnik CAWI za kućanstvo sadržava ispravno unesene identifikacijske podatke, podatke o kućanstvu, stanu i podatke za minimalno jednu osobu (odnosi se na osobu koja ispunjava upitnik u slučaju da je ta osoba jedini član kućanstva).

Sadržaj u popisnici ispitanik može mijenjati sve dok je ne zaključa i pošalje.

Kako pristupiti samopopisivanju?

Na mrežnoj stranici https://Popis2021.hr kliknite na poveznicu samopopisivanje koja će Vas preusmjeriti na sustav e-Građani.

Elektronička usluga NIAS-a (Nacionalnoga identifikacijskoga i autentifikacijskog sustava) zatražit će Vašu autentifikaciju i pristup osobnim podacima.

Kada kliknete na ikonu ”Pristajem”, izaberite vjerodajnicu, registrirajte se, pročitajte uvjete upotrebe, potvrdite da ste punoljetni i počnite sa samopopisivanjem.

Što nakon samostalnog popisivanja?

Nakon uspješnog zaključavanja i slanja popisnice e-ispitanik prijavom u sustav za samopopisivanje može vidjeti samo jedinstvenu šifru generiranu u trenutku predaje popisnice koja služi kao dokaz o uspješnoj predaji popisnice i koju će e-ispitanik dati popisivaču pri terenskom popisivanju.

Tajnost podataka

Prema Zakonu o Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (NN, br. 25/20. i 34/21.) i Zakonu o službenoj statistici (NN, br. 25/20.), svi podaci prikupljeni Popisom 2021. tajni su i upotrebljavat će se isključivo za statističke svrhe.

Na koja sve pitanja moram odgovoriti?

Klikom na ovu poveznicu možete pogledati primjerak popisnice koja ima 38 sekcija za pitanja. Ipak, građani neće odgovarati na sva pitanja, budući da će se neka eliminirati, ovisno o danim odgovorima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.