Prati nas

Vijesti

Još jedan?

Srbijanski znanstvenici otkrili su novi soj antivaksera koji prijeti i Hrvatskoj

Za sada nema informacija o cjepivu koje bi djelovalo na novootkriveni soj koji je pet puta opasniji od ranijih sojeva.

Objavljeno

|

foto: Fusion Medical Animation/Unsplash

Na antivaksološkom institutu u Sremskoj Kamenici znanstvenici su izolirali novi soj antivaksera za kojega sumnjaju da bi mogao biti opasniji od ranijih sojeva. Kako prenosi portal Njuz.net, riječ je o soju s dvostruko mutiranim komentarima, jer nema prepoznatljivi šiljak (spike protein) nazvan ALI.

“Uočili smo ga na Twitteru. Kasnije se proširio na Facebook, TikTok i ostale kanale komunikacije”, kazao je glasnogovornik Instituta Ilija Živković. Prema dostupnim informacija, novootkriveni soj dominantan je u Srbiji pa je samo pitanje vremena kada će biti službeno izoliran i u Hrvatskoj. Novi soj je pet puta toksičniji od ranijih sojeva.


“Izuzetno se teško prepoznaju dok ne krene priča o cjepivima. Krenu s umjerenim komentarima. Mnogi su cijepljeni, ali to vješto kriju. Karakteristika im je da su izuzetno uporni i latentno agresivni”, poručuju iz Kamenice.

Novi soj antivaksera munjevito se veže za riječi poput “korona” ili “cijepljenje”. Kako prenosi Njuz.net, mehanizam djelovanja jest da se na jedan status s ključnim riječima vežu najmanje dva antivaksera, a nakon prvog lajka i replike, pojačavaju djelovanje neprovjerenim i neutemeljenim tvrdnjama.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP