Prati nas

Vijesti

Ispravljanje nepravde

Umirovljeničke udruge traže da Vlada otvori treći poziv za isplatu COVID dodatka

Nepravda je učinjena i umirovljenicima koji su zaposleni do polovice radnog vremena, ali im zbroj mirovine i plaće svejedno ne prelazi 4.000 kuna, a ima i primjera osoba koje zbog birokracije nemaju prijavljeno prebivalište u RH, iako u njoj žive cijeli život te nisu dobile dodatak.

Objavljeno

|

Jasna Petrović, Andrej Plenković i Višnja Fortuna (foto: mojevrijeme.hr)

Sindikat i Matica umirovljenika Hrvatske uputile su hitan zahtjev Vladi RH i ministru rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josipu Aladroviću da se otvori treći poziv za isplatu COVID dodatka te da se svima onima koji ispunjavaju uvjete, a nisu ga dobili, taj dodatak isplati.

Predstavnici umirovljeničkih udruga su 8. rujna 2021. godine na sjednici Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe RH postavili taj zahtjev, ali još nemaju povratnu informaciju da će biti realiziran, stoji u priopćenju.


Naime, prema procjenama Vlade RH, COVID dodatak je trebalo dobiti 850 tisuća umirovljenika, a dobilo ih je čak 140 tisuća manje, odnosno samo 710 tisuća. Matica i Sindikat umirovljenika dobivaju na stotine poziva ogorčenih umirovljenika koji imaju manje od 4.000 kuna mirovine, a nisu ostvarili pravo na isplatu COVID dodatka zbog različitih birokratskih razloga ili nedovoljne neinformiranosti javnosti, iako su trebali.

Najviše čudi velik broj korisnika s mirovinom do 1.500 kuna, koji  su unatoč tomu što ne primaju stranu mirovinu, ostali bez jednokratne pomoći od 1.200 kuna. Šokantan je i primjer umirovljenice iz Banovine kojoj nije isplaćen dodatak zbog nepreciznosti u adresi na osobnoj iskaznici, iako na istu adresu redovito prima svoju mizernu mirovinu, navodi Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Ipak, najviše je onih do kojih informacija o isplati COVID dodatka nije uopće došla, a ostvarili su mirovine i u Hrvatskoj i u inozemstvu, te nisu podnijeli zahtjev, odnosno dostavili dokaz o iznosu mirovine koju primaju iz inozemstva. No, brojni su i oni koji su radili u inozemstvu, ali za taj staž ne primaju nikakvu mirovinu, te su mislili da im zbog toga dokaz o inozemnoj mirovini niti ne treba, te su i oni ostali bez COVID dodatka.

Nepravda je učinjena i umirovljenicima koji su zaposleni do polovice radnog vremena, ali im zbroj mirovine i plaće svejedno ne prelazi 4.000 kuna, a ima i primjera osoba koje zbog birokracije nemaju prijavljeno prebivalište u RH, iako u njoj žive cijeli život te nisu dobile dodatak.

Stoga zahtijevamo da se pod hitno ispravi nepravda i svima navedenima omogući isplata solidarnog COVID dodatka do kraja ove godine, stoji u priopćenju koje potpisuju v.d. predsjednice SUH-a Jasna Petrović i predsjednica MUH-a Višnja Fortuna.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP