Prati nas

Vijesti

Opasan korov

Zagrepčane guši pelud ambrozije. Sezona je na vrhuncu, no čini se da odgovorne to ne brine

Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ tvrdi da maske znatno pomažu. Kaže da je najbolja zaštitna maska jer se ne diše direktno na usta, a tu su i naočale te šilterica.

Objavljeno

|

Ambrozija (foto: Qwert1234/Wikimedia)

Svaki peti građanin do sredine rujna teško će disati, brisat će nos i češkati se. Ove godine u Zagrebu alergičnima na ambroziju, kako kažu, posebno je loše. Možda zato što više nema akcija čupanja niti se Udruzi Bokci nudi 50 lipa za stabljiku, a ne naplaćuju se ni kazne, javlja Nova TV.

“Baš sam se čuo s jednim prijateljem i on kaže da ne može disati ni po danu, maske baš i ne pomažu. Ja sam probao, onda se gušiš od te maske, i još kad se napuni unutra, pokušavao sam spavati s maskom, ma nema šanse jer kad se nagneš na jednu stranu, cijedi se iz nosnice, jedna se otvori, druga se zatvori”, požalio se alergičar Slobodan.


S druge strane, Barbara Stjepanović iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ”Andrija Štampar” tvrdi da maske znatno pomažu. Kaže da je najbolja zaštitna maska jer se ne diše direktno na usta, a tu su i naočale te šilterica.

Građanima u centru je dobro jer ambrozije nema, ali na poljima oko zgrada je loše. “U pravilu je prepušteno na savjest samog građanina, sam građanin bi trebao oko svoje okućnice u svom dvorištu sam počupati biljku“, smatra Stjepanović.

Nova TV je bezuspješno u Gradu Zagrebu pokušala provjeriti informaciju da se kazne za uzgajanje ambrozije više ne naplaćuju. Ni Stjepanović nije željela komentirati kazne jer kaže da to nije u njezinoj domeni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP