Prati nas

Zdravlje

Cjepiva koja smo primili u djetinjstvu imala su brojnije i jače nuspojave, no nitko se nije bunio

To da se netko danas ne cijepi apsolutni je poraz civilizacije. Cjepiva su iznimno dobro, sigurno i jako oružje koje sprečava infektivne bolesti, kaže profesor Nikolić-Žugić.

Objavljeno

|

Cijepljenje protiv poliomijelitisa u SAD-u 1956. godine

Iako je jedan od glavnih argumenta protivnika cijepljenja da su “prije cjepiva bila puno sigurnija nego danas” za Jutarnji list taj je moderni mit opovrgnuo profesor Janko Nikolić-Žugić, voditelj katedre za imunobiologiju Sveučilišta Arizona u Tucsonu, svjetski priznati imunolog i gerontolog.

Naime, brojni se građani boje cjepiva protiv COVID-a, usprkos činjenici da su standardi za proizvodnju i ispitivanje sigurnosti cjepiva danas viši no ikad. Pri tome su u djetinjstvu primili cjepiva koja su izazivala ozbiljnije i češće nuspojave.

“Stupanj znanosti i tehnologije u proizvodnji sadašnjih cjepiva ne može se usporediti s onim kakav je bio kod cjepiva protiv dječje paralize i velikih boginja. Kod velikih boginja oko jedan posto cijepljenih imalo je vrlo ozbiljne posljedice. Znamo i da je kod jedne od 1.000 do 10.000 cijepljenih osoba dolazilo do generalizirane vakcinije, što je izgledalo kao same velike boginje. Sva današnja cjepiva neusporedivo su sigurnija”, kazao je Nikolić-Žugić.

“To da se netko danas ne cijepi apsolutni je poraz civilizacije. Cjepiva su iznimno dobro, sigurno i jako oružje koje sprečava infektivne bolesti, smrtnost kod COVID-a sprječavaju za 98,5 posto. Porazno je kako se u pandemiji javnost okrenula od medicine, no s druge strane, to je izazov: moramo se boriti za svaku cijepljenu osobu. Jer sa zaraznim bolestima nije samo problem što osoba ne želi zaštititi sebe, nego će ugroziti i druge s kojima je u kontaktu”, kazao je profesor.

Cijepljenje u Jugoslaviji 1972. godine (screenshot: AP/Youtube)

Više o velikoj akciji cijepljenja protiv dječje paralize koja je provedena u nekadašnjoj Jugoslaviji krajem pedesetih godina pročitajte u priči Cijepljenje isprva nije davalo dobre rezultate, no Rijeka je na kraju pobijedila dječju paralizu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.