Prati nas

Vijesti

Reforma

Ministar Aladrović: Obiteljske domove ne ukidamo, transformirat ćemo ih

Obiteljski domovi godinama su na meti kritika javnosti. Čak su se povremeno čuli i pozivi za njihovim ukidanjem zbog evidentnog niskog standarda skrbi koju pružaju. No sada se čuju negodovanja upravo zbog najave da obiteljski domovi odlaze u povijest.

Objavljeno

|

Josip Aladrović (screenshot: HTV)

Ministar socijalne politike Josip Aladrović u programu javne televizije obrazložio je raniju najavu reforme sustava socijalne skrbi za koju kaže da je sveobuhvatna te da na njoj vladajući rade već godinu dana.

“Predstavili smo sedam zakona, od toga Zakon o socijalnoj skrb kao najbitniji, onda izmjene zakona o udomiteljstvu i pet komorskih zakona, i tri nacionalna plana koja se odnose na osobe s invaliditetom, na sprječavanje siromaštva, i razvoj socijalnih usluga. Smatramo da je ovo ključan iskorak u poboljšanju sustava, izjavio je Aladrović.

Na pitanje hoće li se povećati ulaganja u sustav socijalne skrbi, Aladrović je naveo kako je upravo to jedan od glavnih ciljeva. Povećat će se i naknade za udomitelje s ciljem porasta broja udomitelja, a relaksirat će se i uvjeti za postanak udomiteljem, s ciljem populariziranja udomiteljstva za barem 10 posto, navodi Aladrović.

A što se ukidanja obiteljskih domova tiče, ministar kaže: “Ne bih rekao da smo najavili ukidanje, najavili smo transformaciju, odnosno da u prijelaznom periodu od 5 godina obiteljski domovi u ovakvom obliku u kojem danas postoje – neće više moći postojati.”

“Želimo da se obiteljski domovi transformiraju u privatne domove kako bi mogli zaprimiti već broj korisnika, ali prije svega i podići standard tih korisnika. S druge strane za one koji ne žele ili se ne mogu odlučiti za to, mogu se vratiti u oblik udomiteljske obitelji, dakle ostavljamo dvije mogućnosti tako da se apsolutno neće dogoditi da korisnici u prijelaznom razdoblju ostanu na bilo koji način zakinuti”, objašnjava Aladrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.