Prati nas

Vijesti

Zagreb

Poskupljuju karte za javni prijevoz, a vjerojatno i druge komunalne usluge

‘Nitko ne želi niti priziva nekakvo poskupljenje, ali ja govorim da bismo trebali biti, na kraju krajeva, realni, s obzirom na trenutnu situaciju i na svjetskim tržištima i kod nas što se događa, s obzirom na masu poskupljenja, teško ćemo moći, ako se ovakav trend nastavi, obraniti na nekakav duži period određena poskupljenja.’

Objavljeno

|

foto: Sandro Bura

Predsjednik Sindikata ZET-a Dražen Jović za HTV je najavio poskupljenje karata zbog rasta cijena energenata. “S obzirom na cijene derivata, na cijene plina, građevinskog materijala, nekakvu puzajuću inflaciju, jasno je da će doći i da treba doći do korekcije cijena ZET-ovih karata”, rekao je Jović.

Dodao je da je za cijenu karte od 4 kune, koja je najprodavanija u ZET-u, moguće kupiti 0,33 litre benzina. “Teško je izračunati koliko bi točno trebala biti karta, ali vjerojatno će se kretati negdje oko 8 kuna, što bi bilo otprilike realno s obzirom na trenutna poskupljenja”, kaže i dodaje da bi postojeće karte od 4, 7 i 10 kuna trebalo objediniti u kartu s jedinstvenom cijenom.

Jović je rekao i da se subvencije ZET-a kreću u prosjeku od 500 do 700 milijuna kuna na godinu te da se subvencionira upravo razlika u kartama. “Nikad ZET neće imati kartu u realnoj tržišnoj cijeni jer bi ona apsolutno bila neprihvatljiva krajnjim korisnicima”, dodao je.

Jović smatra da će doći do poskupljenja i komunalnih usluga. “S obzirom na derivate, cjelokupnu situaciju, mislim da građanima treba pošteno reći da će doći do poskupljenja. Ovakvo stanje sigurno je neodrživo što se tiče komunalnih usluga, od čistoće, prijevoza”, rekao je Jović.

“Nitko ne želi niti priziva nekakvo poskupljenje, ali ja govorim da bismo trebali biti, na kraju krajeva, realni, s obzirom na trenutnu situaciju i na svjetskim tržištima i kod nas što se događa, s obzirom na masu poskupljenja, teško ćemo moći, ako se ovakav trend nastavi, obraniti na nekakav duži period određena poskupljenja”, dodao je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.