Prati nas

Vijesti

Nesvrstani

Povjesničar Jakovina: U Hrvatskoj vlada strah od Tita i Jugoslavije

Predstavnici 117 zemalja okupili su se u Beogradu povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja, održane u glavnom gradu tadašnje Jugoslavije, koja je bila jedan od osnivača te organizacije.

Objavljeno

|

Milka Planinc biografija
Jospi Broz Tito i Milka Planinc (foto: RTVSLO)

Povjesničar Tvrtko Jakovina za N1 televiziju komentirao je 60. godišnjicu prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja čiji je jedan od osnivača bila Jugoslavija s Josipom Brozom Titom na čelu, tadašnju i današnju ulogu Pokreta.

“U Hrvatskoj vlada strah od Tita i Jugoslavije. Sve što se nekad dogodilo po refleksu je negativno. S druge strane Hrvatska je puno manje zainteresirana, konstelacije su se promijenile, Hrvatska je sad u vojnim savezima koji isključuju članstvo u Pokretu nesvrstanih. Riječ je o 117 država koje u UN-u predstavljaju određenu snagu i koje u ovako nestabilnom svijetu mogu biti potencijalni saveznik. A kao mala zemlja uvijek trebamo tražiti i najmanje vezane točke.”

“Pokret je uvijek imao razmjerno slab utjecaj. Kroz Pokret su vlastite interese mogle koristiti zemlje koje su to znale. Opća načela su bila osnova pokreta, ideje koje svugdje vrijede. Hrvatska je u sklopu toga stvorila povijest, to se ne može negirati. Mnoge zemlje su postale neke od najbogatijih država. Ako će Hrvatska Rimac Neveru igdje prodavati, prije će ga prodati u Saudijskoj Arabiji, Kataru i slično, što su zemlje nesvrstanih. Ako je ovo lakši put do tog tržišta, zašto ne iskoristiti”, zaključio je povjesničar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.