Prati nas

Vijesti

Treći rok

Predaja dokumenata za COVID dodatak otvorena je do 30. studenoga

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

S obzirom na to da je identificiran znatan broj korisnika koji ispunjavaju uvjete za isplatu COVID dodatka, otvoren je novi rok, do 30. studenoga, za dostavu dokaza o korištenju inozemne mirovine, izvijestili su iz HZMO-a.

Poziv za dostavu dokaza o visini mirovine upućen je korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, te korisnicima mirovine ostvarene u Hrvatskoj koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na inozemnu mirovinu.


Oni trebaju do 30. studenoga dostaviti dokaz o iznosu mirovine za ožujak 2021. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja. Dokaz može biti potvrda banke ili izvadak iz bankovnog računa kao i potvrda inozemnog nositelja o visini isplaćene mirovine u neto iznosu, stoji u priopćenju.

Riječ je o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Umirovljenicima koji nisu ostvarili pravo na COVID dodatak u srpnju, a ispunjavaju uvjete, isplatit će se jednokratni COVID dodatak najkasnije u prosincu.

Dokaz o iznosu mirovine korisnici mogu dostaviti putem online obrasca na ovoj poveznici, a poštom ili osobno područnoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta uz Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici, u područnim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina.

Korisnici mirovine koji su radili u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, trebaju na online obrascu ili tiskanici za dostavu podataka o visini inozemne mirovine označiti polje Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu te tiskanicu potpisati i dostaviti HZMO-u.

COVID dodatak mogu dobiti umirovljenici s prebivalištem u Hrvatskoj, pod uvjetom da im ukupno mirovinsko primanje u Hrvatskoj i inozemstvu, isplaćeno za ožujak 2021., ne prelazi iznos od 4000 kuna i ako nisu zaposleni, odnosno ako ne obavljaju djelatnosti na temelju koje postoji obveza osiguranja.

Isplatnom u prosincu neće biti obuhvaćeni korisnici kojima je već isplaćen COVID dodatak u travnju ili srpnju, priopćili su iz HZMO-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP