Prati nas

Zdravlje

Igor Francetić

Farmakolog Francetić: ‘Razmaženi smo. Ova cjepiva su sigurnija od onih koja smo primili kao djeca’

Profesor Igor Francetić za kraj kaže da je sve izglednije da će cijepljenje postati obvezno, a s obzirom na razinu procijepljenosti u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

Igor Francetić (screenshot: HRT)

O razvoju i učinkovitosti antivirusnih lijekova – ponajprije u borbi protiv COVID-a za javnu televiziju govorio je internist i klinički farmakolog Igor Francetić s Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

“Nema niti lijeka, niti cjepiva, niti medicinskog postupka bez rizika ili nuspojava. To je sve vaganje koristi i štete”, kazao je farmakolog. “Što je teža bolest, spremni smo prihvatiti teže nuspojave, ali jasno je da lijekovi i cjepiva imaju svoje nuspojave.”

“Ovo je cjepivo čini se, puno sigurnije od cjepiva s kojima smo se cijepili kao djeca. Možda neka od starih cjepiva niti ne bila registrirana da su podvrgnuta strogoj kontroli, legislaciji i strogim postupcima oko stavljanja u promet”, kazao je Francetić.

O protivljenju cijepljenju kaže: “Informatička revolucija je tome doprinijela. Današnji je svijet skloniji prihvaćati negativne informacije pa se jedna nuspojava cjepiva objavljuje u svim medijima. Civilizacijski smo razmaženi, želimo primati lijekove i cjepiva bez rizika, ali toga nema.” 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.