Prati nas

Zdravlje

Pitanja i odgovori

Zašto se ne testiraju cijepljeni liječnici? Donosimo odgovor za one koji žele čuti

Nakon što je iznio argumente, ministar je kazao da je nekoliko puta konzultirao stručnjake po tom pitanju te da je riječ o europski prihvaćenoj praksi.

Objavljeno

|

foto: Vladimir Fedotov/Unsplash

Ministar zdravstva Vili Beroš na tiskovnoj konferenciji odgovorio je na niz pitanja koje posljednjih dana postavljaju protivnici cijepljenja i COVID potvrda te je zamolio osobe koje nisu liječnici, imunolozi i infektolozi da se suzdrže od davanja svojeg mišljenja na poteze struke. Pogotovo ako su politički motivirani za to.

“Ako cijepljeni mogu prenijeti virus, zašto se ne testiraju svi cijepljeni zdravstveni djelatnici”, jedno je od pitanja koje su opozicijski političari s desnice postavili i danas nekoliko puta.

“Prenose, ali daleko manje. Uz to, u zdravstvenom sustavu koriste se maske. Na odjelima s imunokompromitiranim pacijentima to su FFP2 maske. U bolnicama se pridržavaju epidemioloških mjera. Postotak zaraženih u bolničkom sustavu nije tako visok da bi opravdao testiranje svih”, odgovorio je ministar.

Najavio je i pilot-projekt testiranja svih zdravstvenih djelatnika kako bi se snimila situacija. “Međutim, u ovom trenutku broj zaraženih u zdravstvenom sustavu jednostavno nije alarmantan. On je incidentalan.”

Svima onima koji misli da su zaraženi u bolnici, ako su treći i četvrti dan po dolasku postali pozitivni, ministar poručuje: “Vrijeme inkubacije je od četiri do petnaest dana. Dakle, mogu doći u bolnicu bez pozitivnog testa, a simptome mogu razviti u nekoliko idućih dana po dolasku. Ovo nije odmicanje krivice, već postupamo po tome kako struka kaže.” Ministar kaže da je nekoliko puta konzultirao stručnjake po tom pitanju te da je riječ o europski prihvaćenoj praksi.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.