Prati nas

Zdravlje

Ne, Robert Malone nije izmislio mRNA cjepivo. I da, unuci vas mogu zaraziti COVID-om

Društvenim mrežama šire se objave o navodnom štetnom cijepljenju djece protiv COVID-a. Osim toga, iz istog izvora dolaze i navodi kako djeca ne mogu koronavirusom zaraziti bake i djedove. Iz njih stoji američki znanstvenik Robert Malone koji predstavlja svojevrsnu crnu ovcu znanstvene zajednice.

Objavljeno

|

foto: Stefan Amer/Scopio

Brojni su protivnici cijepljenja na našoj Facebook stranici podijeli “vijest” da je “Robert Malone, molekularni biolog, epidemiolog i specijalist za zarazne bolesti, kao izumitelj mRNA tehnologije osjetio moralnu odgovornost i odlučio progovoriti o svom izumu, koji očigledno izaziva više štete nego koristi.”

U objavama koje se šire društvenim mrežama navode se Maloneove izjave, a protiv cijepljenja djece. Naime, ovaj američki znanstvenik smatra da će cjepivo u tijelu djeteta potaknuti proizvodnju spike proteina, nakon čega slijedi oštećenje organa, živčanog sustava, imunosnog sustava, srca i reproduktivnih organa. Navodi i da ova “nanotehnologija” nije testirana te da je nužno još pet godina istraživanja za njeno razumijevanje.

“Jedan finalni zaključak, razlog zašto bi vašu djecu cijepili je laž, jer vaša djeca ne predstavljaju opasnost svojim roditeljima, bakama i djedovima. Ustvari je obrnuto. Njihov imunitet nakon dobijanja COVID-a je kritičan za spašavanje obitelji, ako ne i svijeta od ove bolesti”, stoji u Maloneovim objavama koje su podijelili naši komentatori.

Gdje su dokazi?

Valja znati da u relevantnim znanstvenim bazama i publikacijama ne postoje nikakva istraživanja i nikakvi znanstveni dokazi koji bi poduprli ove tvrdnje te ne postoji znanstveni temelj za očekivati da će djeca biti oštećena cijepljenjem. Primjena cjepiva, a koje se mjeri u milijardama, do sada nije poduprla niti jednu tvrdnju koju ovaj zabludjeli znanstvenih iznosi.

Također, mRNA cjepiva ne predstavljaju novu tehnologiju izmišljenu nakon pojave COVID-a, jer razvijaju se zadnjih tridesetak godina. Također, iz medicinske prakse i javno dostupnih službenih podataka, razvidno je da djeca mogu zaraziti starije ukućane, bake i djedove.

Je li Rober Malone zaista izumitelj mRNA cjepiva?

Nije. U razvoju mRNA cjepiva sudjelovale su stotine znanstvenika, a samo jedan među njima bio je Robert Malone. Zajedno sa koautorima, Malone je doprinio ranom dokazu da se mRNA može transportirati u stanicu i tamo proizvoditi proteine. No kako to nije bila jedina prepreka koju je trebalo savladati, mnogi drugi znanstvenici su na ovom putu dugom tri desetljeća odradili svoje etape. I zbog toga Robert Malone nema pravo na titulu “oca mRNA cjepiva”.

Odmetnuti znanstvenici nisu rijetkost, no to ne znači da su u pravu

Nije rijetkost da se znanstvena zajednica ograđuje od nekog svojeg pripadnika, u ovom slučaju to je Robert Malone čiji istupi u javnosti štete javnom zdravlju. Sjetimo se Linusa Paulinga, dobitnika Nobelove nagrade za kemiju 1954. godine, ali i Nobelove nagrade za mir 1964. godine. U svojim kasnim godinama Pauling je promovirao megadoze vitamina C za liječenje raznih bolesti, uključujući karcinoma, iako za to nisu postojali valjani znanstveni dokazi. No upravo je nesretni Pauling preminuo 1994. godine od posljedica karcinoma prostate.

Ovaj prilog nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija
u okviru projekta “Živim, učim, rastem – Aktivno starenje, zdravo starenje”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.