Prati nas

Vijesti

Potpomognuto samoubojstvo

Eutanazija je od jučer legalna u Austriji, ovo je procedura

Na potrebu otvaranja javne rasprave o eutanaziji u Hrvatskoj upozorio je nedavno Sindikat umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

foto: truthseeker08/Pixabay

Jučer je u Austriji stupio na snagu zakon koji smrtno i teško bolesnim osobama dopušta potpomognuto samoubojstvo. Svaki takav slučaj morati će odobriti dva liječnika, od kojih će jedan morati biti stručnjak za palijativnu medicinu.

Ovakav oblik eutanazije nije omogućen maloljetnicima i psihički bolesnim osobama. Oni koji žele ući u postupak moraju imati valjanu dijagnozu i potvrdu da su sposobni odlučivati sami o sebi. Kada im dvočlani liječnički tim odobri potpomognuto samoubojstvo, terminalno bolesni morat će čekati još dva tjedna u kojima mogu odustati od takve odluke. Kod teško bolesnih taj će rok trajati 12 tjedana.

Ne promijene li mišljenje u propisanom roku, nakon potvrde volje, ljekarna će im izdati lijekove pomoću kojih si mogu okončati život. Nekoliko europskih država već je omogućilo eutanaziju, uključujući Švicarsku, Španjolsku, Belgiju i Nizozemsku.

Na potrebu otvaranja javne rasprave o eutanaziji u Hrvatskoj upozorio je Sindikat umirovljenika Hrvatske. “Populacija bitno stari. Zdravstveni sustav nije u stanju pratiti adekvatno sve boleštine starenja. Patnja se pojačava pred umiranje, umjesto da jamčimo dostojanstvenu smrt”, kazala je krajem studenoga 2021. godine predsjednica Sindikata Jasna A. Petrović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.